News55

Lars -Åke ”Babsan” Wilhelmsson om att välja bort barn: ”Jag hade blivit en dålig pappa”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 mars 2022

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson delar livet mellan Furuvik och storstan, har valt bort barn och är generös med sina pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dragartisten och kostymören Lars-Åke Wilhelmsson, 63, går vanligtvis under namnet ”Babsan” som syftar på hans alter ego som en frispråkig, glittrig kvinna i övre medelåldern som han ofta använder som karaktär när han jobbat som dragshowartist.

Han är född i Gävle och uppväxt i Furuvik och var under sin ungdom en duktig tävlingsdansare men jobbade även som striptease-artist på Stockholms inneklubbar under 80-talet och startade dragshowgruppen Surprises Sisters. Lars-Åke är en duktig modedesigner och kostymör och har fått Guldmasken flera gånger, bland annat för kläderna till ”Rent”, ”Pippi Långstrump” och ”Grease”.

Lars-Åke har dessutom medverkar i flera turnéer med dragshowgruppen ”After Dark” och syns i TV-produktioner som ”Sikta mot stjärnorna”, ”Söndagsbingo”, ”Allsång på Skansen” och ”Wild Kids”.

Artisten tillbringar tiden mellan våningen på Östermalm i Stockholm och sommarhuset i Furuvik som han är bördig ifrån men har under pandemin mest varit på lantstället, han har många vänner där och  gillar att ta fram grillen, duka fint och bada i badtunnan.

– Det var inte så kul i Stockholm under pandemin, allt bara dog så jag åkte upp igen till Gävle. Brisse, min hund är ju åtta år nu och är ofta kvar hos hundvakten som är tre gårdar bort från mitt hus i Furuvik.

Larsa, som han även kallas, hade fått problem med en fot efter diskbråcket han drabbas av och var precis på väg till en koll av det när News55 når honom.

– Jag är jättemycket uppe i stugan, det har ju varit så mycket fram och tillbaka med jobb så hela förra året var jag arbetslös tills augusti när vi var nere i Malmö och repeterade Glada Änkan som hade premiär i september. Jag hade innan det regisserat, sytt 120 kostymer och spelade en huvudroll i La Cage Aux Folles våren 2020, vi hann spela 16 föreställningar innan Covid stängde ner allt. 

Han hade fler stora företagsgig på gång och det blev sammanlagt sju jobb som bara ströks ur kalendern och under mars, april försvann alla bokningar.  Larsa var i Furuvik hos vänner och hade varit frisk fram till i december då han drabbades av Covid-19 helt ovetandes och fick reda på det av en slump.

ANNONS

– Jag hade fått två vaccinsprutor och skulle ta den tredje, när jag åkte in akut. Jag fick diskbråck och på vägen in i ambulansen fick jag en dunderspruta mot smärtan, de fick lyfta in mig på bår. De var sena för de måste tvätta ambulansen mellan alla Covidpatienter. ”Så skönt, då slipper ni det efter mig” skojade jag men fem minuter senare sa ambulansföraren att jag var positiv. Jag har inte känt av några symtom alls, det enda som försvann var mitt smak och luktsinne, det har jag märk jag nu i efterhand.

Nu ska Larsa sätta igång att jobba på söndagar med Patricia, båten nere vid Söder Mälarstrand i Stockholm. Dit han inte bara ska få dit dragrace-gänget utan också andra artister som Linda Bengtzing, Gladys del Pilar och Patrik Isaksson. Där ska han vara värdinna och få dit en bredare publik och inte bara satsa på dragshow.

– Jag har varit där i över tjugo år på söndagarna, slarvat lite då jag kört ”After Dark” då det blev lite mycket, jag har ju blivit lite av en galjonsfigur där.

Lagom till trettondagshelgen 2023 spelar Larsa i revyn i ”Lyckans nöjerevy” i Helsingborg, han är omåttligt populär i de södra delarna av Sverige nere i Skåne men innan dess, under hösten medverkar han ytterligare i en uppsättning för Gävle Lyriska när de firar 20-årsjubileum.

Han har varit gift med kampsortaren Jonathan Salminen, 31, sedan 2015 men paret lever inte i ett traditionellt äktenskap utan det var ett sätt att se till att då Larsa kunde försäkra sig om hans pensionspengar kom i säkra händer efter sin bortgång.

 – Vi är inte tillsammans alls på det sättet eller bor ihop men vi är jättefina vänner.  Jonathan har bott i Spanien under en period men nu är han tillbaka i Sverige och jobbar med ungdomar och var och hälsade på mig nyligen.  Jag tror att han bara kommer jobba ihop lite pengar och sedan åka tillbaka till Spanien. Vi är gifta på pappret och det var mer en överenskommelse gällande pensionen.

– Jag har skrivit allt på min syster men man har en pensionsförsäkring och ett pensionssparande och sparandet går till Allmänna pensionsfonden om man inte är gift eller har barn när man går bort. De pengarna som jag har dragit ihop skrev jag på Jonathan. Och vi tycker om varandra jättemycket men det är lite synd att vi inte löper hela linan ut, men det är lite skralt på kärleksfronten med honom. ”Om jag bara kunde, skulle du vara den första” brukar Jonathan säga.

Larsa har ingen riktig relation i sitt liv just nu utan lägger krut på vänner och kompisar men har lite dejter då och då. Däremot har artisten en nära relation till gudsonen Anton, 20, som han träffar ofta.

ANNONS

– Vi hade nästan ingen kontakt när han var barn men nu när han är äldre är det roligare. Jag hade varit för egoistisk om jag hade skaffat barn då, när jag hade som mest jobb, jag hade inte haft tid, jag hade varit en väldigt dålig pappa. Nu har jag ju gudbarn jag får skämma bort i stället.

Han lider inte av någon åldersnoja men märker att det är stort fokus på unga personer medialt.

– Bara det här att slå på TV:n, på ”Mellon” och alla TV-program är det så fokuserat på att man vill ha yngre tittare. Det är ju inte en äldre människa som går vidare i ”Mellon”, Samma med programmet ”Talang”, det är gjort för yngre människor men de som tittar är 35-åringarna. De unga sitter inte framför TV-n.

Larsa har skapat karaktären ”Babsan” som en lite äldre dam från början så henne kan han hålla liv i så länge han klarar att gå i klackar.

– Hellre är jag lite äldre och har varit med om mycket. De produktioner jag varit mest stolt över är de som inte synts så mycket, som när jag var fältartist i Bosnien eller när man ställer upp och medverkar vid event på äldreboende, det är jag egentligen mer stolt över än min medverkan i ”Hela Sverige bakar”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS