News55

Malena Ivarsson idag: "Meningsfullt att fortsätta"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 22 apr. 2022Publicerad: 22 apr. 2022

Hon var 80-talets stora sexrådgivare och ansågs både kontroversiell och banbrytande. Idag fortsätter Malena Ivarsson att ge råd till äldre kring sex och samlevnad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För 34 år sedan slog sexologen Malena Ivarsson, 72, igenom i programmet ”Fräcka fredag” i SVT, ett program som sågades redan innan det sändes men sågs av en och en halv miljon tittare på premiären.

Många rasade över att programledaren blandade humor med något så allvarligt som sex men lika många var nyfikna på hennes grepp att förmedla känsliga ämnen på.

– Jan Guillou hade ett program som hette ”Rekordmagazinet” och han menade att pengar som skulle ha gått till hans program nu gick till mitt. Han hoppade på mig redan innan programmet hade börjat sändas. I media var det männen som var värst. Kritikerna menade att man inte skulle blanda allvar och humor. Och Guillou satte en agenda för andra journalister som ville följa med i spåren av hans smutskastning men han har bett om ursäkt och det uppskattar jag, berättar hon i Expressen.

Framför allt har Malena varit stolt över att lyfta den kvinnliga sexualiteten, att avdramatisera den och ge den utrymme.

­– Jag ville gå ut och missionera om det, som prästdotter hade jag det i mitt blodomlopp. Det var bara ett annat ämne, men det är samma drivkraft. Man får berätta någonting som man tror att människor mår bra av. 

Programmet lades ner efter bara sex avsnitt och det var under den sista direktsändningen som Malena fick ta emot ett bombhot, något hon inte fick reda på förrän efter sändningen var klar. Det var hundar och poliser överallt och hon var rädd när hon skulle sätta nycklarna i bilen efteråt.

– Jag kände det som ett misslyckande när programmet lades ned och de bara sa ”bye, bye” från tv. Det är en grym verksamhet på det sättet. Jag hade gärna sett att det hade fortsatt. Jag var inställd på att vi skulle fortsätta, men på något sätt var det var bra att vi slutade. 

Numera syns hon inte alls till i rampljuset men har fortsatt sin mission att prata sex och relationsfrågor, dels på sin egen mottagning till att börja men den har hon numera inte kvar sedan några år tillbaka utan svarar på frågor i Aftonbladet och i tidningen Senioren.

ANNONS

– Man blir bättre ju äldre man blir, åtminstone inom sådana områden som handlar om själen och sexualitet. Jag tycker att jag har blivit ännu bättre och då känns det meningsfullt att fortsätta. Och jag har väldigt stor och bra respons från läsarna i tidningen Senioren. De är i min egen åldersgrupp och väldigt aktiva med att ställa frågor och diskutera.  Drivkraften av kärlek och längtan, den finns kvar livet ut. Min önskan är att man ska förstå att det är bra att kommunicera om sex. Därför är jag imponerade av mina läsare som har fattat det, men det kan ta en livstid att våga öppna sig. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS