News55

Pink Floyd pekas ut som antisemitiskt band

Pink Floyd
Rockgruppen Pink Floyd. (Foto: Scanpix/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 05 okt. 2024

Legendariska men kontroversiella gruppen Pink Floyd har nyligen gjort en rekordvinst på sina musikrättigheter som såldes för 4,1 miljarder kronor till Sony. Gruppen har anklagats för antisemitiska budskap genom åren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Affären omfattar rättigheter för inspelad musik men inte låtskrivande, som innehas av de enskilda skribenterna, skriver tidningen Variety.

Årtionden av inbördes konflikter har delvis slitit isär gruppmedlemmarna, låtskrivarna Roger Waters och David Gilmour, trummisen Nick Mason och keyboardisten Richard Wrights samt grundaren och singer-songwriterartisten Roger “Syd” Barrett.

Roger Waters
Pink Floyds grundare Roger Waters och hans senaste framträdanden i Tyskland, som har anklagats för att vara antisemitiska. (Daniel Bockwoldt/AP/ TT)

Rent affärsmässigt är Pink Floyd-samlingen för inspelad musik en av de mest värdefulla inom samtida musik med kända album som bland annat Dark Side of the Moon, The Wall, Wish You Were Here, Animals, Meddle och Piper at the Gates of Dawn.

Jämför Israel med naziregimen i Tyskland

Försäljningen av den här musiksamlingen har varit på gång under flera år, men avbrutits på grund av de interna konflikterna samt kontroversiella uttalanden. Det har också funnits andra spekulanter med i bilden.

Det verkar föga tvivelaktigt att Waters upphetsande kommentarer gjort honom till en paria för många med undantag av hans trognaste fans.

Bland många provocerande uttalanden har Waters jämfört Israel med Nazityskland och sagt att Rysslands invasion av Ukraina “inte var oprovocerad”.

ANNONS
Pink Floyd i Berlin 1988
Pink Floyds välkända konsert i Berlin i samband med släppet av albumet The Wall. Året var 1988 och året därpå föll muren.  (Andreas Schoelzel/AP Photo/TT)
ANNONS

Gruppens legendariska aura

Pink Floyd har med rätta gjort sig ett namn inom rockmusik och blivit ett stort namn bland musikälskare. Gruppen bildades i London 1965 och lanserades som ett av de psykedeliska banden med långa musikkompositioner.

Pink Floyd har gjort uppskattade album som genom åren blivit näst intill mytomspunna inom sin genre. Under 1060-talet leddes bandet av Syd Barrett och senare av David Waters – när gruppen gled in i en progressiv rockstil.

Läs också:

70 år och fortfarande bäst solo

Wojtek Goral – doldisen bakom världsartisterna

Ledare av ikoniskt rockband är död

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS