News55

Prinsessan Sofia om näthatet: ”Vi har ett demokratiproblem”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 jan. 2022

Att vi har en samhällsengagerad prinsessa råder det inga tvivel om. Nu tar prinsessan Sofia bladet från munnen och ryter från.

ANNONS
ANNONS

Prins Carl Philip, 42, och prinsessan Sofia, 37, driver stiftelsen Nej till näthat där fokus liggerpå att internet ska vara en plats där man ska känna sig trygg och inte utsättas för näthat  och mobbning vilket många unga råkar ut för i olika utsträckning idag.

Prinsessan Sofia brinner extra mycket för just denna fråga och biter nu ifrån rejält då hon tycker det är de vuxna som måste ta ett större ansvar kring problemet.

– Jag tror först och främst att vi vuxna måste ta ett ansvar. För det första vara goda förebilder och prata med våra barn. För det ser vi i alla de studier som gjorts att barn vill att vi pratar med dem. Och prata kontinuerligt, vara nyfiken och intresserad. Att det inte handlar om ett samtal, utan att man är lika intresserad som man är i barns övriga liv. Att just den digitala och fysiska världen är gränslös för barn och unga, säger prinsessan Sofia i Året med kungafamiljen och fortsätter:

– Jag känner väldigt starkt för frågan på grund av att det faktiskt är ett demokratiproblem kring att folk inte vågar yttra sina åsikter eller vara den man är och så vidare. Så att jag ser det här som ett utbrett problem för hela samhället. Så om mina barn ska växa upp i ett samhälle som är inkluderande och tryggt som då innefattar både den fysiska och digitala världen, så måste vi vuxna ta ansvar, berättar hon i Året med kungafamiljen som sändes i SVT 21 december.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS