News55

"Stjärnorna på slottet" anmält för grishån

Artikelbild
STOCKHOLM 20151216
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 jan. 2016

En TV-tittare har anmält fjolårets premiäravsnitt av ”Stjärnorna på slottet” till Granskningsnämnden efter att man enligt anmälaren har drivit med en död gris.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under Claire Wikholms dag i “Stjärnorna på slottet” som man serverade spädgris med huvudet kvar på fatet. Syftet var att deltagarna skulle få smaka på en maträtt från skådespelerskans barndom.

Anmälaren till Granskningsnämnden har reagerat på att man gett den döda grisen olika namn, bland annat har stjärnkocken Ulf Wagner presenterat den ugnsbakade spädgrisen som ”Sten” och deltagaren Morgan Alling kommenterat med att ”det känns väldigt konstigt att äta Nasse samtidigt som han tittar på mig”. Detta skriver Aftonbladet.

      LÄS MER: Stefan Sauk: “Sverige är världens mest åldersfascistiska land”

Anmälaren: “Man driver med det döda djuret”

”Man visar hur man tillagar en spädgris, varvid man namnger den och sedan driver med det döda djuret efter man namngett det. Jag anser att god sed i TV är att man visar vördnad inför döda djur eftersom den regeln verkar bara gälla för människor och inte djur”, skriver anmälaren om programmet som sändes den 26 december förra året.

Petter Bragée, programchef på SVT Malmö, säger till Aftonbladet att han kan förstå att man tycker att det är osmakligt men har svårt att se att det finns något i scenen som strider mot sändningstillståndet.

SVT: “Tamt program om allt klipps bort”

– Jag kan inte förutse om de tar upp den till bedömning men jag vet inte riktigt vilken paragraf i sändningstillståndet den skulle strida mot.

ANNONS

– Det här är ett dokumentärt program där lite av charmen är att det som händer faktiskt händer. Det är det som är nerven i programmet. Skulle vi klippa bort allt som skulle kunna väcka anstöt så skulle det bli ett ganska tamt och ointressant program, säger Petter Bragée.

      LÄS MER: “Fem skådespelare med taskig barndom, hur kul är det?”

”Stjärnorna på slottet” har anmälts till Granskningsnämnden flera gånger tidigare. Här är ett urval av de situationer som fått tittare att rasa genom åren:

2007: Britt Eklands munkjackor

Granskningsnämnden fick in anmälan om att Britt Ekland gick omkring i en munkjacka med logotypen synlig över hela bröstet, att deltagarna åkte runt i Mercedes och var iklädda dyra seglarjackor. ”Stjärnorna på slottet” fälldes för otillbörligt gynnande gällande munkjackan men friades när det kom till lyxbilarna och seglarjackorna.

2010: Björn Ranelids attack

Björn Ranelids verbala attack mot Linda Skugge och Leif GW Persson anmäldes till Granskningsnämnden då man menade att Skugge och Persson inte fick någon chans att försvara sig vilket enligt anmälaren bröt mot god publicistisk sed. Granskningsnämnden friade med motiveringen att Ranelid berättade om ”en tidigare mycket uppmärksammad och omdebatterad bokrecension” och bedömde att hans kritik inte krävde något bemötande.

2011: Bilar i bild

ANNONS

En anmälare anser att ett inslag med bilar handlade om smygreklam för det aktuella bilmärket. Programmet friades av Granskningsnämnen som inte ansåg att det innebar otillbörligt kommersiellt gynnande.

2012: Christer Lindarws vinprat

Christer Lindarw diskuterar viner med kocken Ulf Wagner när de går igenom middagsmenyn. En anmälare anser att vindiskussionen där flera av dryckerna namnges får alltför stor plats i programmet. Dessutom menar denne att då Lindarw är nykterist kan inte underhållnings- eller informationsintresset motivera det kommersiella gynnandet av vinerna. Inslaget frias av Granskningsnämnden.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS