News55

Svenska musikundret Kent gör unik comeback

Kent
Det finns få svenska band som berört så mycket som Kent (Foto: Kent.nu)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 18 okt. 2024

Det finns få band som berört den svenska publiken som Kent. Bandet från Eskilstuna som nu åter ska stå på scen. Här är deras historia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kent blev med tiden ett av Sveriges mest inflytelserika och framgångsrika rockband. Valet att hänga kvar med svenskan som språk gjorde dem folkkära som få andra band. 

För att hitta de första spåren av att något var på gång tvingas vi backa tillbaka till Eskilstuna i slutet av 1980-talet. Sångaren Joakim Berg och gitarristen Sami Sirviö träffades då och så småningom bildade de tonårsgruppen Coca Cola Kids. 

De tidiga åren

Efter Coca Cola Kids gick grabbarna vidare och bildade 1990 ett band som först kallades Jones och Giftet. Medlemmarna var Martin Sköld (bas), Joakim Berg (sång och gitarr), Sami Sirviö (gitarr), Markus Mustonen (trummor) och Tomas Bergkvist (keyboard). 

Kent. Innan det blev Kent.
Jones och Giftet, det var här som musikundret Kent tog sin början. (Foto: Kent)

Inspirationen till deras egna musikaliska stil kom från artister som Elvis, Beatles, U2, David Bowie och The Cure.

Bandet bytte namn till Havsänglar 1992 och slutligen till Kent 1993. Namnet Kent valdes för att det var kort, lätt att komma ihåg och kändes “tillräckligt töntigt” enligt Joakim Berg.

ANNONS

Genombrottet

ANNONS

1994 spelade Kent in en demo som ledde till ett skivkontrakt. Debutalbumet “Kent” släpptes 1995 och följdes av en turné. 

Kents samlade album
Det kom att bli många album genom åren. (Foto: Kent.nu)

1996 fick bandet sitt stora genombrott med albumet “Verkligen”, som toppade den svenska försäljningslistan i flera veckor. Samma år vann de sin första Grammis i kategorin “Bästa Rockgrupp”.

Framgångar och utveckling

Under de följande åren fortsatte Kent att växa i popularitet. Albumet “Isola” (1997) innehöll klassiker som “Om du var här” och “747”. 

2002 släpptes “Vapen och ammunition”, som blev en enorm kommersiell framgång och sålde över 600 000 exemplar och gav bandet sju Grammisar året därpå.

Påverkan från filmens värld
Quentin Tarantinos ”De hänsynslösa” påverkade bandet. Det var efter den filmen som de började klä sig i kostym. (Foto: De Hänsynslösa)

Kent fortsatte att utveckla sin musik. Från det tidiga skramliga garagerock-soundet till mer sofistikerade och storskaliga produktioner. 

ANNONS

Album som “Du och jag döden” (2005) och “Tillbaka till samtiden” (2007) visade bandets musikaliska bredd och förmåga att förnya sig.

Senare år och avsked

Kent fortsatte att vara relevanta och populära under 2010-talet med album som “Jag är inte rädd för mörkret” (2012) och “Tigerdrottningen” (2014). 

Kent - avskedskonserten
Avskedsturnén 2016 blev en känslosam resa genom Sverige. (Foto: Anders Værnéus)

2016 kom det överraskande beskedet att bandet skulle lägga ner efter en sista skiva och turné. Avskedsalbumet “Då som nu för alltid” släpptes samma år, följt av en omfattande turné som avslutades med en sista konsert på Tele2 Arena i Stockholm den 17 december 2016.

Arv och betydelse

Under sin 26-åriga karriär etablerade sig Kent som ett av Sveriges mest framgångsrika och inflytelserika rockband. 

Totalt vann de under sin aktiva tid hela 23 Grammisar – fler än något annat svenskt band. 

ANNONS

Deras musik har lämnat ett bestående avtryck i svensk musikhistoria, och bandet har inspirerat många efterföljande artister.

Tigern - en hälsning till Eskilstuna
Kopplingen till Eskilstunas djurpark är tydlig på skivan “Vapen & Ammunition”. (Bild: Kent)

Kent har också lämnat spår i sin hemstad Eskilstuna. Referenser till staden finns i mycket av deras material, som albumtiteln “Hagnesta Hill” och omslaget till “Vapen & Ammunition” som pryds av en vit tiger, en symbol för Eskilstunas djurpark.

I dag lever Kents musik vidare genom fans och initiativ som Eskilstunas Kentkör, “Kent Non Stop” som startades 2019 för att fortsätta sprida kärleken till bandets musik.

Nyligen meddelade bandet att de kommer återuppstå på tre unika spelningar på Tele2 Arena i mars 2025. Ett måste för den sanne Kent-entusiasten.

Läs om Kents återkomst på scenen här. Dagens PS.

Lyssna till historien om Kent.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS