News55

Trump på väg att bli satir i Hollywood

Artikelbild
AP Photo/Richard Vogel
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 31 dec. 2016Publicerad: 31 dec. 2016

Det var en helt ny erfarenhet att uppleva USA efter det senaste valet. Raka motsatsen till den gång då Barack Obama vann första gången. Då var jag också här och blev totalt överrumplad av all kärlek och glädje som låg i luften. Det var fantastiskt. På samma vis, fast helt tvärtom och dessutom med stor misstänksamhet och oro bland medborgarna, har jag nu i en månads tid upplevt förfärande reaktioner och pajkastning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla människor vill tro men verkar vara desperata, samtidigt som alla nyhetskanaler ”tvingas” normalisera Trumps alla lögner och infall. Skicklig propaganda av många högt uppsatta ämbetsmän handlar om att republikanerna vill normalisera alla förfärliga Trumputtalanden för att – som det heter – ”give him a chance”.

Ja, vad har de för val?

De flesta räknar med hans dagliga misstag och tabbar som man får lösa på bästa sätt. För det övergår allas förstånd att han kan ha vunnit detta val. Situationen är absurd, speciellt om man jämför med en sådan kunnig, trovärdig och vältalig president som Obama med så mycken insikt och medmänsklighet.

      LÄS MER: “Män blir hemska när de får makt” – Cay Bond möter Gunnel Lindblom

Man skall dock inte glömma att Trump ändå kommer att stå där framför seriösa och erfarna politiker i Capitolium och driva igenom sina populistiska förslag. Klarar han det tro? Han är business man och vill driva landet som ett företag, precis som han driver sitt spel och hotellimperium, med en full hand av sluga trix. Går den amerikanska kongressen på det? Tummen upp, tummen ner – det är frågan.

Det senaste som skrämmer är att Donald Trump anställt mannen som skall motbevisa miljöförstöringen som han tror är en bluff! Hur farlig får man lov att vara? Ett resultat av hans stupiditet är väl att han väcker politiskt engagemang hos folket. Det kan behövas.

Mycket förvånande är också hur han duperar kvinnliga journalister som fullständigt ääälskar honom och godtar alla förnedrande, nedlåtande och vulgära kommentarer om hur kvinnor är och skall vara. Allvarligt talat förstår jag ingenting och jag förstår heller inte varför Hillary Clintons övervägande ja-röster bland det amerikanska folket inte räknades. Käpparna som sattes i hennes hjul kom misstänksamt sent och nu är det alldeles tyst kring Hillary Clinton. Detta val tydliggjorde trots allt att amerikanska män fortfarande har en otidsenlig nedlåtande syn och förhållande till kvinnor med makt i karriären.

      LÄS MER: Vi går mot mörkare tider men jag ser ljuset – så här blir sommarmodet 2017!

ANNONS

Nyss blev Madonna vald till Billboards “Woman of the Year”. När hon höll tacktal till publiken skrädde hon verkligen inte orden. Hon berättade öppet om sin utsatthet under sin karriär och om hur män i musikindustrin betett sig och manade kvinnor att inte ge upp. En kvinna i toppen hade kanske varit en lösning för utvecklingen i detta mansmäktiga land, istället får vi nu uppleva en bakåtsträvande tid med stockkonservativa karlar vid makten. Det är en sorglig historia och den har just börjat.

Sociala medier sänder ut appeller om att människor måste protestera, engagera och organisera sig i olika kommuner, bilda egna grupper stora som små, ifrågasätta och skapa motstånd. Jag tror faktiskt på dessa krafter. Ensam är inte stark men tillsammans kan de skapa underverk. Precis som tidigare då Vietnamkriget pågick och då kvinnor och män, det amerikanska folket, enade sig och demonstrerade så till den milda grad att det fick effekt.

Här i filmindustrins stat Kalifornien tar sig skådespelare ton och gör narr av den nye presidenten med elak och cynisk humor. Rättframt och kritiskt sågar man Trump jäms med fotknölarna.

Och vad gör Trump? Jo, han tweetar febrilt sina reaktioner, och svarar som om han inte som president hade annat att göra. Alec Baldwin i Saturday Night Live och Robert De Niro är bara ett par i högen av den nye presidentens plågoandar. Trumputtryck som ”Jag tror inte att frihet och demokrati längre är jämförbart” och andra klumpiga uttalanden förlöjligas i TV.

      LÄS MER: Haute Couture – Nyskapande med hantverkskunnande

Journalisten och kritikern Rachel Maddow återkommer i sin tv-show dagligen med skarpa och raljerande fakta om Trumps fadäser. Hon menar att ”nu är det synnerligen inte läge att sluta vara uppmärksam”. I ett program tog Maddow bland annat upp det faktum att USA:s rikaste stat Kalifornien med 30 miljoner invånare på allvar vill bli självständig, nu mer än någonsin.

Mycket händer här och inget skulle förvåna mig för Kalifornien är en föredömlig stat som kommit långt i miljöfrågor, hantverkskunnande, ny hälsosam livsstil, egen tillverkning och lokala odlingar. Människor här är intresserade av att vara med och skapa en framtid med ett tidsenligt samhälle som också låter tala om sig världen över. Man välkomnar exempelvis mexikanska arbetare, utan dessa skulle inte Kalifornien vara lika blomstrande. Dessutom påminns man varhelst man befinner sig om mexikanarnas historia och betydelse här. Det är med andra ord en löjeväckande idé av Trump att bygga en mur.

      LÄS MER: Konst och kommers med Andy Warhol

ANNONS

Till Kalifornien lockas man av utsökt konst. Getty Center, The Broad, LACMA, HAMMER, Mocca, Hauser & Wirth och Schimmel i utsökt arkitektur. I denna blomstrande stat byggs det som aldrig förr. Inte enbart officiella byggnader, snarare boenden i olika former. Här har trä-eran redan börjat. Världen över talar man om att cement-eran är på väg bort och att materialet trä tar över för att rädda miljön. Kaliforniens invånare är helt inne på att leva så att man inte skadar naturen, de lever som de lär och följer utvecklingen och i motsats till den nye presidenten, inser de allvaret i miljöfrågor.

En viss ny så kallad president befinner sig minst sagt i hetluften med frågor som man just nu kan följa i hans twittrande, liknande en dåres försvarstal.

Man kan tyvärr konstatera att presidentens vulgära beteende är en särdeles lyckosam kassako. Inte enbart för tv-medier, men också för sociala medier och säkert kommer den som skriver det innehållsrika filmmanuset om ”kejsare” Trumps väg till tronen bli den största filmsäljare någonsin. Vi får inte glömma att detta sker i konsumtionskapitalismens ursprungsland United States of Commersialism, så det är väl förväntat. It’s all about business, folks!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS