News55

Tv-aktuell skådis ryter ifrån: "Blir så förbannad"

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 feb. 2023

En svensk skådespelare blir förbannad på vissa samhällsnormer, som framför allt påverkar många kvinnor. Det berättar hon i en intervju med Icakuriren.

ANNONS
ANNONS

Pernilla August, 64, är aktuell i SVT-serien “Händelser vid vatten” och under hösten har hon haft flera projekt på gång. Men hon konstaterar att det blir allt färre uppdrag ju äldre hon blir.

– Jag kom ut ur pandemin med känslan: Vem är jag nu? Ska jag pensionera mig nu? Men nu börjar det rulla igång lite med jobben igen och det känns rätt skönt. Samtidigt är det bara att inse – jag är inte längre den hetaste potatisen i stan. Jag får mest småroller. Det är jättefina roller, men förut hade jag de bärande huvudrollerna. Så är det inte nu. Det är ingen som skriver ett drama för en sextioårig kvinna. De kvinnliga skådespelarna lägger av när de blir äldre, säger Pernilla August till Icakuriren.

Men hon uppskattar rollen som Annie Raft, i “Händelser vid vatten”. Där slipper hon ha ett filter.

– Jag tycker att det är skönt att se mig själv i rollen som Annie. Ansiktet är helt rent. Jag gillar det – att det inte finns ett filter mellan mig, kameran och rollen. Jag tycker också att jag har ett ansvar för mina medmänniskor. En sextioårig kvinna ska väl se ut som en sextioårig kvinna.

Pernilla August. Arkivbild / TT


“Det är så galet”

Den framgångsrika skådespelaren tycker att det läggs alldeles för stort fokus på kvinnors åldrande och hon ifrågasätter skönhetsidealen, som får oss att lägga pengar på onödiga saker som botox.

– Tänk om man kunde få åldras ifred, men det är ju ett sådant jäkla fokus på kvinnors åldrande. Botox har plötsligt blivit jätteviktigt. Det är nästan som att man känner att man måste stå till svars om man inte gör några ingrepp. Det är så galet. I dessa orostider, varför ska vi lägga pengar på sådant? Helena von Zweigbergk uttryckte det så bra när vi var ute och promenerade: ”Tänk vad skönt det var förr i tiden. Man bara tog på sig en kappa, en hatt, ett par foträta skor och en handväska. Och så var man en tant.” Jag håller med, Gud vad skönt det vore med en uniform, säger hon till tidningen och fortsätter:

ANNONS

– Jag blir så förbannad på mig själv att jag ens ägnar sådana här saker en tanke. Män pratar ju inte om det här. Män pratar om helt andra saker. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS