News55

Ulf Elfving om barnbarnen: ”De är vilda men underbara”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 aug. 2022

Ulf Elfving har med sin karaktäristika stämma underhållit oss i radion under många år. Nu har han dragit ner på takten och njuter av mer fritid med barnbarnen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ulf Elfving. Egentligen behövs ingen närmare presentation. Ulf Elfving är helt enkelt Ulf Elfving, mannen, myten, legenden som varit radiopratare i mer än 55 år. Han med radiorösten som är journalist i botten men för alltid är förknippad med radio och med ikoniska program som ”Upp till 13”, ”Svensktoppen” och ”Efter tre”. Det sista som gav honom Stora Journalistpriset.

Ulf har hunnit med dryga 30 000 intervjuer under dessa och år har intervjuat allt från popstjärnor, till politiker och uteliggare. Alla lika viktiga med en egen historia att berätta.

– ”P4 Plus” var ett projekt från början som nu blivit ett fast program och numera är det digitalt. Det var jag med och drog i gång tillsammans med andra personer också men sedan bestämde man sig för att det skulle sparas och lite märkligt, föryngras trots att tanken från början var att vända sig till en äldre lyssnare. Många av de som var med och startade det, fick sluta och det kom yngre från Radiohuset som var fast anställda.

Numera är det bara kvar en serie som heter ”Elfvings 70-tal”, och snart kommer även ett ”Elfvings 80-tal” till hösten. Det betyder att han fått mer fritid över, något han uppskattar mycket.

– Ja, herregud. Jag är ju 79 bast och det är väldigt skönt med den här tiden, att få sova ut på morgnarna och ta det lugnt på förmiddagen. Det är ljuvligt. Under flera år hade jag morgonpass och började 05.45 och skulle sitta där och vara pigg, glad och prata men allt sådant är sedan länge passerat.

Programmet ”Efter tre” var en höjdpunkt i Ulfs gedigna och långa karriär då det blev en enorm lyssnarframgång och även en journalistisk succé där det avslöjades många nyheter.

– Vi hade en väldigt bra redaktion och redaktionsledning som jobbade hårt och som lyckades måste jag ändå säga. När vi började var det 2-300 000 lyssnare på vardagseftermiddagarna men redan efter fem veckor var vi uppe i en miljon lyssnare och bara några månader senare, två miljoner. Vi lyckades med att hitta några scoop och då blev det så att en del kända personer kom till oss och ”talade” ut.  Vi hade många bra avslöjanden under den tiden.

Programledaren har också haft en speciell intervjuteknik, han har varit mjuk och inkännande, fått personers förtroende och fått dem att öppna upp för att sedan kunna ställa vassare frågor.

ANNONS

– Nyfikenhet på de man intervjuar är den bästa och viktigaste drivkraften. Min mamma blev 94 år och sa ända in på slutet ”Jag är så nyfiken, jag vill vara med för att se vad som väntar”. Det är en medfödd nyfikenhet jag kanske har ärvt.

Hans intervjuteknik har dock aldrig varit någon uträknad strategi utan är ett naturligt sätt han närmar sig folk på.

– Nej, jag har inte haft någon aning om att jag hade någon speciell teknik innan folk började tala om det och det skrevs några akademiska avhandlingar om det, om intervjutekniken som vågrörelse. Man låter personen slappna av och prata om vardagssaker och sedan går vågen upp igen och man ställer en vassare fråga. Men det är inte medvetet.

Han har varit frilansande radiopratare under stort sett hela sin karriär och har valt det. Det har gett honom mycket frihet och trots att Ulf blivit erbjuden anställning har han tackat nej.

– Jag har tyckt det varit roligare att ha haft möjligheten att göra lite av varje. Det kan man inte som anställd på Sveriges Radio, men som frilans har man kunnat bredda sig.

Han är annars vid god vigör och tacksam för bristen på krämpor. Det enda lilla han dras med är ont i benen.

– Men man ska inte klaga, man ska vara glad för det lilla, inte så mycket att orda om. Vad ska man göra?  Det kan alltid vara värre och tänker man det så går man några steg till. Det finns ju så otroligt mycket i livet. Tänk vilket, roligt och spännande liv man har haft.

Hans matintresse har alltid funnit och började hemma i hans mammas kök och Ulf har ett starkt minne när han skulle koka pommes frites. Hela köket blev flottigt och rökigt och då var hans mamma inte så glad. Han har även släppt flera böcker i ämnet.

ANNONS

– Hemma är det jag som lagar maten, Karin, min fru, gör det mesta av det andra men maten sköter jag därför att det är så roligt.

Paret har sommarhus utanför Norrtälje där de tillbringar mycket tid och så barnbarnen förstås som är en viktig del i Ulfs liv.

– Penny, 6, och Ted, 3. Det är först när man får barn själv som man fattar och alla sa hur fantastisk det skulle bli med barnbarn och det blev precis så. Vi är barnvakt ibland och sedan åker vi in på vilohem, hahaha, de är vilda men underbara. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS