News55

Den utdöda arten jättevarg har "avutrotats"

Två av de tre genetiskt modifierade valparna som har likheter med den utdöda jättevargen. Till höger, valparna Romulus och Remus när de är 3 månader gamla
Två av de tre genetiskt modifierade valparna som har likheter med den utdöda jättevargen. Till höger, valparna Romulus och Remus när de är 3 månader gamla. (Foto: Colossal Biosciences/AP/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 apr. 2025Publicerad: 09 apr. 2025

Jättevarg, en vargart som dog ut för ungefär 12 500 år sedan, har återuppstått och kallas av bolaget som återskapade den för världens första framgångsrikt “avutrotade” djur.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det amerikanska bioteknikbolaget Colossal Biosciences har lyckats återskapa den utdöda vargarten Aenocyon dirus, jättevarg, det skriver CNN.

Forskare vid bioteknikbolaget använde gammalt DNA, kloning och genredigeringsteknik för att förändra generna hos en vanlig gråvarg, som är jättevargens närmaste nu levande släkting.

Bioteknikbolaget har fått fram är tre valpar som i huvudsak är en hybridart som utseendemässigt liknar sin utdöda föregångare.

Utdött hunddjur

Jättevargen Aenocyon dirus är ett nu utdött hunddjur som levde i Nordamerika för mellan 124 000 till 10 000 år sedan.

Den här vargarten var större än gråvargen, enligt Colossal Biosciences hade jättevargen lite bredare huvud, starkare käkar och tjock, ljus päls.

Aenocyon dirus var inspirationen till den skräckinjagande hunden som var med i HBO TV-serien Game of Thrones.

ANNONS

Tekniken fungerar

ANNONS

Sedan 2021 har det här bioteknikbolaget jobbat med att återuppliva dronten, mammuten och den tasmanska tigern, men de har inte tidigare publicerat någonting om sitt arbete med jättevargen.

“Denna enorma milstolpe är det första av många kommande exempel som visar att vår heltäckande avutrotningsteknik fungerar. Vårt team tog DNA från en 13 000 år gammal tand och en 72 000 år gammal dödskalle och skapade friska jättevargvalpar”, säger Colossals medgrundare och vd, Ben Lamm, i ett pressmeddelande.

Bor i övervakad inhägnad

De tre jättevargarna bor på en icke offentliggjord plats i en 2 000 hektar stor inhängnad med tre meter höga stängsel, de övervakas av säkerhetspersonal, drönare och livekameraflöden.

Forskaren Love Dalén, professor vid Zoologiska institutionen på Stockholms universitet, tycker att det här är ett väldigt stort genombrott för bioteknikbolaget, det skriver Sveriges Radio.

“Man har återskapat utseendet, fenotypen är ju återskapad, sen är ju fortfarande över 99 procent av arvsmassan fortfarande vanlig varg, men jag tycker att det är väldigt häftigt”, säger han till Sveriges Radio.

Vargar kan själva ha valt att bli tama så de utvecklades till hundar

Der finns flera teorier om hur vargar blev till tama hundar och nu ger en ny studie stöd till teorin att de domesticerade sig själva.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS