News55

Deppig? Lugn – det här får dig att må bättre

Det är vanligt att stress får oss att känna oss hopplösa.
Stress gör dig förtvivlad och uppgiven, men det går att vända tankarna i positiv riktning. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 31 juli 2024Publicerad: 31 juli 2024

När du känner sig överstressad kan det vara frestande att tro att det krävs drastiska förändringar för att må bättre. Så är det inte.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är lätt att deppa ner sig för saker i vardagen som inte leverupp till ens önskan. Stress ger ofta upphov till känslor av uppgivenhet och hopplöshet. Då är det viktigt att försöka vända tankarna i positiv riktning. Här är några enkla tips som kan hjälpa dig på traven, rapporterar Fortune Well.

Ta en kall dusch

Att börja dagen med en kall dusch kan låta obehagligt, men det har många fördelar. En kall dusch kan göra dig piggare och förbättra humöret. Kylterapi och isbad har blivit populära för sina hälsoeffekter. Det ger också en adrenalinkick och frisättning av dopamin, vilket förbättrar humöret och gör att allt känns bättre.

Kollegialt samtal är viktigt
Att koppla bort jobbet och avsätta tio minuter för ett kollegialt samtal kan göra att du resten av dagen känner dig gladare. (Foto: Pexels)
ANNONS

Peppa dig själv

Positivt tänk kan aktivera hjärnans belöningssystem och minska stress. Den olympiska gymnasten Suni Lee använder ett mantra för att peppa sig själv inför tävlingar: “Inget mer, inget mindre, för din normala prestation är tillräckligt bra.”

Att skriva ner och upprepa sådana affirmationer kan hjälpa till att hålla dig motiverad och fokuserad.

Byt väg till jobbet

ANNONS

Att bryta rutiner och ta en ny väg till jobbet stimulerar hjärnan och gör dig närvarande på ett annat sätt. Nya intryck engagerar våra sinnen och kan distrahera oss från jobbiga tankar. Det kan också leda till nya, positiva upplevelser som att upptäcka en ny park eller ett mysigt kafé.

Ge tio minuter för samtal

Ensamhet är ett växande problem, och att ta sig tid att prata med en kollega kan göra stor skillnad. Bara tio minuter om dagen kan stärka dina sociala band och förbättra ditt humör. Det kan vara så enkelt som att fråga om någons helgplaner eller deras senaste projekt.

Läsning stimulerar hjärnan
Läs en bok och koppla bort jobbiga tankar. Att läsa självbiografier kan både inspirera och lära. (Foto: pexels)

Läs en bok

Självbiografier kan ge perspektiv och inspiration. Att läsa om andras utmaningar och framgångar kan hjälpa dig att förstå dina egna problem i perspektiv. Jay Shetty, en ledare inom meditation och mindfulness, har funnit stor inspiration i självbiografier av personer som Martin Luther King Jr. och David Beckham.

Gör något slumpmässigt i 30 sekunder

Att göra något slumpmässigt, som att lyssna på en ny låt eller skicka ett meddelande till någon du inte har pratat med på länge, kan stimulera hjärnan och ge nya intryck. Små, oväntade handlingar kan ha större positiv inverkan än vi kanske tror.

ANNONS

Kontakta en en vän eller släkting

Att höra av sig till släktingar kan stärka familjebanden och ge en känsla av samhörighet. Det är just det gemensamma som gör att vi känner oss gladare och mår bättre. Den där lilla uppmärksamheten kan vara guld värd – även för dig själv.

Sömnen är viktig
Sovvanor är viktigt för att vi ska må bra. 15 minuter tidigare sänggående kan göra susen. (Foto: pexels

Gå till sängs lite tidigare än vanligt

Sömn är avgörande för vårt välmående. Att gå och lägga sig bara 15 minuter tidigare kan förbättra sömnkvaliteten och bidra till att du känner dig utvilad. Små justeringar kan göra stora skillnader – testa själv.

Genom att införliva dessa små vanor i din dagliga rutin kan du göra stora framsteg mot bättre välmående. Börja med en eller två av dessa tips och se hur de påverkar ditt liv. Oavsett vilka justeringar du väljer, prioritera det som får dig att må bättre och integrera det i din vardag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS