News55

Det är skillnaden mellan halloween och Alla helgons dag

Halloween
Det finns knappast något mer typiskt för halloween än pumpan med sitt kusliga leende. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 01 nov. 2024Publicerad: 01 nov. 2024

Allhelgonahelgen förväxlas ofta med halloween som framför allt blivit barnens höjdpunkt i höstmörkret. Här reder vi ut skillnaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu för tiden firas halloween på klubbar, privata fester eller andra nattliga evenemang. Många vill klä ut sig än värre än andra och redan döda så kallade zoombies toppar teman på de årliga maskeraderna. Spöken, monster, vampyrer och onda andar dyker upp lite varstans.

Vad är då skillnaden mellan halloween och Allhelgonahelgen?

Allahelgonafirandet

Allhelgona är en kristen högtid för helgonförklarade personer. Det är också då vi minns våra kära döda sedan 1800-talet. En tradition som hållit i sig ett tag då gravar pryds med ljus, blommor och annat som känns viktigt, skriver Land.

Ursprungligen var de dödas dag en helgdag som firades den 1 november, ett datum som behållits i andra länder. I år, 2024, infaller Alla helgons dag lördagen den 2 november.

Utklädsel en stor trend på halloween
Att klä ut sig på halloween har blivit en trend och rolig grej. (Foto: Pexels)
ANNONS

Halloween

Halloween är ursprungligen en irländsk tradition. Man trodde att de döda återvände hem och behövde vägledas med eldar vilket är anledningen till alla ljusen. En tradition som hållit i sig.

ANNONS

Halloween firas sedan ett par årtionden i Sverige och förknippas med halloween i USA, en tradition med barnkalas, festligheter och maskeradklädsel som vi tagit till oss i Sverige. Utklädda barn ringer på grannarnas dörrar och blir det inget godis, bjuds det på bus, därav “trick or treat”.

Inget påminner mer om halloween än den urkarvade pumpan med sitt breda flin och flackande ljus.

En stor utmaning är alla pumpor som ska odlas och skördas. Leif Nilsson har genom åren testat “hundratals olika varianter” för att lyckas. Årets skörd ligger på drygt 2 000 ton. Det gäller att hitta folk som vill plocka dem! Ett riktigt hästjobb.

Skräckblandad förtjusning

Dagarna kring halloween spenderas det hejdlöst. Siffrorna rusar uppåt när godis och maskeradklädsel säljs för brinnande hus.

I slutet av oktober kostar ett kilo godis i lösvikt nästan 80 kronor i dagligvaruhandeln. För tre år sedan kostade ett kilo så lite som 39,90 kronor kilot, så visst påverkas priset.

Enligt en undersökning från Svensk Handel omsätter handeln runt 1,6 miljarder kronor i år kring halloween. Det rör sig alltså om lukrativa siffror för affärsidkare med passande sortiment.

Läs också:

ANNONS

Skräcken: Dubbelt pris på godis i halloween

Inför Halloween – 2 000 ton pumpor ska plockas

Halloween – en svensk miljardaffär

.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS