News55

Efter regn kommer sol – och svamp

En regnbåge och en svampkorg. Efter regn kommer sol, och svamp. Den regniga sommaren gör att svampsäsongen redan har börjat.
Efter regn kommer sol, och svamp! Den regniga sommaren gör att svampsäsongen redan har börjat. (Foto: sharonjoy17/pixabay och Migrenart/Getty Images)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 juli 2025Publicerad: 07 juli 2025

Sommaren har varit regnig och det finns de som ser en fördel med det, de som älskar svamp, regnet har nämligen gjort att svampsäsongen redan har kommit igång.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du gillar kantareller kan du redan nu ge dig ut i skogen och leta, för efter en eller ett par veckor med mycket regn trivs svampen, det skriver TT i Svenska Dagbladet.

Svampexperten Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, säger att under regniga år kan vi plocka svamp hela sommaren.

Och under regniga somrar växer kantarellen bra, det är en av de mest populära matsvamparna i Sverige.

En annan populär svamp, Karljohansvamp, eller stensopp som den tidigare hette, tycker bättre om när det är varmt och torrt.

Svampsäsongen redan igång

Det är i augusti och september som det brukar vara högsäsong för svampplockning, med variation för var i Sverige du är, men i år har säsongen redan kommit igång.

“Säsongen har varit i gång lite tidigare än vanligt eftersom det har regnat så mycket. Kantarellerna har kommit i gång och plockats på flera håll i landet”, säger Michael Krikorev till TT i SvD.

Än så länge är det för tidigt att säga hur resten av svampsäsongen kommer bli för om det inte regnar tillräckligt kan det snabbt torka upp men ett par veckor framåt går det oftast att förutse.

ANNONS
ANNONS

Tips till svampplockare

Om du ska ge dig ut och plocka svamp är det allra viktigaste rådet att du bara ska plocka de svampar som du är hundra procent säker på att du känner igen och vet att du kan äta.

En annan rekommendation är att du tar med en luftig korg och helst undviker att lägga svampen i en plastpåse eftersom det blir instängt och fuktigt i plast.

“En del tycker att det är omoraliskt att plocka för små kantareller. Det blir diskussion varje år, vissa tycker att de små minstingarna borde få stå och växa till sig. Men generellt så skadar man inte svampen, den finns i marken året runt”, säger Michael Krikorev till TT i SvD.

God svamp som ser läskig ut

Tallblodsriska: Lactarius deliciosus. vinriska: Lactarius sanguifluus och blodsopp: Neoboletus luridiformis.
Bland svampexperten Michael Krikorevs favoritsvampar finns tallblodsriska: Lactarius deliciosus, till vänster, vinriska: Lactarius sanguifluus , i mitten och blodsopp: Neoboletus luridiformis, till höger. (Foto: Giray Kocaman/Getty Images och seraficus/Getty Images Signature och adrianam13/Getty Images)

Tallblodsriskor och vinriskor är bland hans favoritsvampar och så tycker han om blodsoppar, det är fasta och fina svampar som passar bra i soppor, och dessutom sällan blir angripen av larver.

“Blodsoppen ser ganska läskig ut i och med att den har blodröd fot. Skär man i den blir den blågrön eller blåsvart ganska snabbt. Den har varit skrämmande, men nu har den uppmärksammats mer och mer”, säger han till TT i SvD.

ANNONS

Läs mer på News55: Experten om hur du plockar svamp

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS