News55

Förmynderi att bestämma om äldre får ta ett glas vin

Människor skålar i vin. Ska seniorerna få skåla i vin eller annan alkohol när de äter festlunch som träffpunkten vid Nytorget anordnar? Stockholms stad ser just nu över det
Ska seniorerna få skåla i vin eller annan alkohol när de äter de festluncher som träffpunkten vid Nytorget anordnar? Stockholms stad ser just nu över det. (Foto: unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 aug. 2024Publicerad: 28 aug. 2024

Den kommunala träffpunkten för seniorer anordnar festlunch en gång i månaden, men till de lyxiga måltiderna på det festdukade bordet får ingen alkohol serveras, inte ens ett glas vin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nytorgsträffen, en social träffpunkt och mötesplats för seniorer på Södermalm i Stockholm, anordnar varje månad en festlunch, det skriver tidningen Mitt i.

Inte festligt utan vin

Sedan några år tillbaka är det inte tillåtet att servera alkohol till festluncherna. Det gör att Margareta Lindbergh, 95 inte tycker att festluncherna är festliga längre.

Hon har därför skrivit ett brev till stadsdelen om att deltagarna borde få ta med eget vin till festluncherna.

”Det skulle verkligen förhöja livskvaliteten och glädjen för oss som också i andra festliga sammanhang i livet är vana att dricka ett glas vin,” skrev hon i sitt brev, enligt Mitt i.

Hon tycker att det är en rättighet att få ta ett glas vin till en festlunch. Hon påtalar det paradoxa i att barn för köra EPA-traktorer, medan en pensionär inte kan ta ett glas vin.

ANNONS

Strider mot alkohollagen

När festluncherna skulle återupptas efter ett uppehåll under pandemin kollade arrangörerna upp vad som gäller och kom fram till att alkoholserveringen strider mot alkohollagen.

ANNONS

De ansåg även att servering av alkohol inte rimmar väl med Stockholm stads hälsofrämjande arbete.

Moderaterna jobbar nu för att alkohol ska tillåtas och oppositionsborgarrådet Andréa Hedin (M) tycker att det är förmynderi att bestämma om äldre kan ta ett glas vin eller inte.

Hon vill i en skrivelse till kommunfullmäktige att staden ser över om några av träffpunkterna kan få tillstånd att servera alkohol så att äldre kan bestämma om de vill gå till en träffpunkt som serverar alkohol.

Andréa Hedin. "För mig blir det förmynderi att säga till de äldre om de kan ta ett glas vin eller inte", säger Andréa Hedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad
“För mig blir det förmynderi att säga till de äldre om de kan ta ett glas vin eller inte”, säger Andréa Hedin (M) till Mitt i, hon är oppositionsborgarråd i Stockholms stad. (Foto: Liselotte van der Meijs)

Enligt ordföranden i Södermalms stadsdelsnämnd, Anders Göransson (S), ser Stockholms stad nu över saken för att hitta en lösning.

“Jag hoppas det går igenom innan jag dör”, säger Margaretha Lindbergh till Mitt i.

Läkaren om alkohol: “Pensionärer i riskzon”

Läkaren My Skarsgård vill att fler ska ha större kunskap kring alkoholens effekter. Hon menar att många överkonsumerar alkohol och berättar att bland annat pensionärer ofta är i riskzonen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS