News55

Artur Fischer – det bortglömda geniet

Han har flest patent i världen.
Artur Fischer är inte bara uppfinnare av vägg-pluggen – han har också 1099 övriga patent på sin meritlista. (Foto: EPOflims/YouTube)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 22 aug. 2024Publicerad: 24 aug. 2024

Vi har alla att tacka geniet Artur Fischer för hans många och geniala uppfinningar. Men trots detta är hans namn i stort sett okänt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Geniet Thomas Alva Edison har du nog hört talas om. Mannen som bland mycket annat uppfann glödlampan har kommit att gå till historien som ett känt namn.

Edison hade också länge världsrekordet i patent. Hela 1093 stycken lyckades han skramla ihop under sin livstid.

Men han är inte längre etta i den ligan. Förstaplatsen innehas numera av Artur Fischer. Ett namn som du förmodligen aldrig tidigare hört. Men faktum är att du garanterat har använt många av hans uppfinningar i ditt dagliga liv.

Att synka blixt och slutare på kameran var även det ett genidrag signerat Artur Fischer.
Ritningen till den synkroniserade blixten, som blev Fischers första stora uppfinning. (Bild: Arkiv)

I dag står geniet Artur Fischer som noterad för 1100 egna patent. De flesta självklart sådana som kanske inte har slagit igenom i samhället. Men det finns några som lyser igenom. Bokstavligt.

Vardagsproblem

Hans första “stora” patent föddes ur ett eget behov. Som amatörfotograf irriterade han sig på att inte blixten och slutaren samarbetade – att det näst intill var hopplöst att ta ögonblicksbilder då ljuset var tveksamt.

Lösningen blev att synkronisera blixten med slutaren, så de båda kunde arbeta på samma del av en sekund. Uppfinningen blev snart standard i kameravärlden och köptes snart upp av branschjätten Agfa.

ANNONS
Pluggen som förändrade allt.
Det är med väggpluggarna som Artur Fischer slog igenom i folkhemmet. Hur många som sålts under åren är i dag omöjligt att räkna ut. (Foto: WikiCommons/Philip Bosma)

Men det som skulle göra Fischer till vardagshjälte var en helt annan och långt ifrån så komplicerad uppfinning. Återigen född ur ett eget behov.

Han hade noterat svårigheten i att skruva upp saker på väggar av betong och tegel. Hur svårt det var att få skruvar att ta fäste.

ANNONS

Pluggen föds

Med avstamp i en gammal uppfinning från 1911 skapade Fischer 1958 den moderna väggpluggen i plast. Enkel att använda – bara att slå in i ett rätt dimensionerat hål och sedan skruva in skruven, så vek den ut sina vingar och vips – så satt skruven fast.

I dag tillverkar hans företag Fischer Group 14 miljoner väggpluggar per dag i företagets fabriker spridda över världen.

Fischertechnik är ett genialt byggsystem för både stora och små ingenjörer.
Grundtanken är ganska lik Lego, men Fischertechniks grundtanke var egentligen inte riktad direkt mot barn. Men det var där den fick fäste rejält. (Foto: Fischertechnik)

Artur Fischer har också gjort sin insats i barnrummen. Hans uppfinning Fischertechnik, med dess lego-liknande byggelement, har roat ungar i generationer att skapa själva sedan byggsystemet släpptes på marknaden 1964.

ANNONS

Hans sista uppfinning kom att bli en pryl som kunde hugga huvudet av ett ägg – oavsett äggets form eller storlek.

Artur Fischer dog 2016 i en ålder av 94 år. Han borde vara mer känd än han är.

Sverige är ett toppland i patentligan. Dagens PS

Läs mer om Artur Fischer här

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS