Med en befolkning på cirka 2 000 invånare och ett välutvecklat handelsnätverk, lockade staden köpmän från hela Europa. Men hur såg egentligen livet ut i vikingastaden?
Mest läst i kategorin
Under vikingatiden, omkring år 970, var Hedeby en blomstrande stad med cirka 2000 invånare. Hedeby, belägen söder om staden Schleswig i våra dagars Tyskland, var en viktig handelsplats som lockade köpmän från hela Europa.
Här bytte man varor som bärnsten, skinn, vin, glasprodukter och exotiska varor från så långt bort som Bagdad.
Hedebys historia ger oss en inblick i den dynamiska och komplexa världen under vikingatiden, där handel, kultur och religion möttes och formade en viktig epok i Europas historia.
Arkeologiska utgrävningar visar att Hedeby växte från söder till norr innanför sin vall och täckte en yta motsvarande cirka 22 fotbollsplaner, förklarar Världens Historia.
Hedebys hamn
När handelsfartygen anlände till Hedeby, var de tvungna att passera vakterna i hamninloppet. Fredliga handelsfartyg kunde lätt kännas igen på grund av sina varor, som var fastsurrade på däcket.
Efter att ha fått klartecken från vakterna seglade fartygen in i hamnen, som skyddades av en halvcirkelformad träpir. Inne i hamnen lastade trälar av varorna och förde de till bodar i handelskvarteret.
Där skulle de sedan förtullas av stadens tillsynsmän.
Senaste nytt
Handel
Marknaden i Hedeby erbjöd köpmännen möjligheten att byta sina varor mot produkter från hela Europa och bortom.
Från norr kom danerna med bärnsten och skinn, från Frankerriket kom vin och ull. Även glasprodukter från Rhen och silver från de exotiska basarerna i Bagdad fanns i stadens bodar.
Köpmän från Volga bytte sobelpälsar mot engelskt tenn, och estniska köpmän sålde ljushyade trälar.
Kultur och religion
Hedeby var inte bara ett ekonomiskt centrum utan också en kulturell smältdegel. Vikingarnas språk dansade i symfoni med frankiska, slaviska och arabiska. I takt med att staden blev alltmer känd, började även missionärer söka sig dit.
Benediktinermunken Ansgar var en av de mest ihärdiga missionärerna. Han besökte Hedeby flera gånger under mitten av 800-talet och lyckades till slut få tillstånd att bygga en kyrka utanför stadens vallar år 849.
Detta tillstånd krävde att dock kyrkan inte skulle störa de hedniska invånarna. Och en kyrkklocka var totalt förbjudet, eftersom att en sådan kunde störa gudarna.
Trots att kristendomen började få fotfäste i Hedeby, levde den gamla asatron kvar. Arkeologiska fynd visar att stadens smeder tillverkade både kors och torshammare.
Hedeby var verkligen ett nav av olika kulturer och traditioner. Staden lockade både hedningar och kristna, och deras samexistens återspeglades i fynd som gjutformar för både kors och torshammare.
Hedeby under attack
Trots sina starka befästningar, blev Hedeby utsatt för flera attacker.
År 1050 brändes staden ned av Harald Hårdråde innan den omkring 1066 förstördes slutgiltigt av Venderna. Efter detta övergick handeln till städer som Lübeck och Rostock, och Hedeby förlorade sin status som handelsmetropol.
Hedeby var under sin storhetstid en av de viktigaste handelsstäderna i norra Europa. Trots flera förstörelser, lämnade staden ett bestående arv som en vital knutpunkt i vikingatidens handelsnätverk. Idag fortsätter utgrävningar att ge nya insikter om dess betydelse och invånarnas liv.
Se även:
Hurra! Briggen Tre Kronor är räddad. News55
Ryssen kommer: Senast Ryssland anföll Sverige. News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.