News55

Därför ser olympiska ringarna ut som de gör

Olympiska ringarna framför Eiffeltornet
De olympiska ringarna är en av världens mest kända symboler. Men vet du vad den står för? (Foto: WikiCommons/Ibex73)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 31 aug. 2024

De olympiska ringarna är ett av sportvärldens absolut starkaste varumärken. Men varför fem? Och varför har ringarna de här färgerna?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Citius, Altius, Fortius. Det är det ursprungliga olympiska mottot och betyder snabbare, högre, starkare – rakt översatt från latinet.

Mottot sattes av baron Pierre de Coubertin, den moderna olympiadens fader för att enklast och tydligast beskriva vad som skulle driva den olympiska rörelsen framåt mot nya rekord och prestationer.

Pierre de Coubertin
Baron Pierre de Coubertin var de moderna olympiska spelens fader. (Foto: WikiCommons)

Men en organisation som den olympiska måste ju också ha en symbol. Något som symboliserar olympiaderna lika mycket som de tre ledorden.

Symbol som lätt känns igen

Det var baron Coubertin som även satte igång arbetet med den olympiska symbolen. Den skulle vara lätt igenkännbar samt symbolisera att den olympiska rörelsen inkluderade alla människor – på alla kontinenter och i hela världen.

Den ursprungliga symbolen
De ursprungliga olympiska ringarna användes från 1913 till 1986. (Bild: WikiCommons)

Då världen är indelad i fem befolkade kontinenter fick antalet fem en central plats. Symbolen som Pierre de Coubartin valde blev ringen, som symboliserar både samhörighet, kontinuitet och människan i sig.

ANNONS
ANNONS

En färg per kontinent

Ringarna blev sedan fem och vävdes samman till en lätt utdragen kedja och fick var och en sin egna färg där blå symboliserade Europa, gult Asien, svart Afrika, grönt Oceanien och slutligen rött för Amerika.

De moderna olympiska ringarna
Såsom ringarna ser ut idag efter den senaste revisionen 2010. (Bild WikiCommons)

Färgerna valdes med stor omsorg för att även de skulle symbolisera samhörighet. Tillsammans täcker de olympiska fem färgerna in samtliga nationens flaggor. Det finns inte en enda flagga som inte har någon av de olympiska färgerna i sig.

Sedan dess har de Coubertins symbol används under spelen. En lättare revision 1986 och ytterligare en 2010. Men symboliken kvarstår och aldrig kommer nog kommittén att våga sig på några större förändringar.

Läs också om att IOK satsar på e-sport i Saudiarabien. Dagens PS.

Läs mer om Pierre de Coubertin här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS