En medeltida kista med vapen har hittats vid skeppet Gribshunden. Fyndet ger en inblick i livet ombord på skeppet som sjönk 1495.
Mest läst i kategorin
Marinarkeologer från Stockholms universitet och Södertörns högskola har under utgrävningar av örlogsskeppet Gribshunden gjort fynd som ger en bättre bild av medeltidens krigföring till havs. Bland annat har de hittat en unik vapenkista, skriver Forskning.se.
Flaggskeppet sjönk i en eldsvåda under en resa till Kalmar år 1495. Ombord fanns ett hundratal tyska legosoldater. Vrakdelarna från Gribshunden är mycket välbevarade, även om det delvis är sönderfallet.
En kista med vapen tillhör ett av studiens viktigaste fynd.
– Kistan har varit känd sedan dykningar 2019 men nu har vi dokumenterat innehållet noggrant med 3D. Den innehåller bland annat flera olika gjutformar och blyplåt till tillverkning av blykulor till tidiga handeldvapen. Det är en ammunitionsverktygslåda – förmodligen tillhörande de tyska legoknektarna som var ombord vid förlisningen, säger Rolf Warming, forskare i marinarkeolog vid Stockholms universitet.
Sedan 2013 har arbetet med att rekonstruera Gribshunden pågått.
– Skeppet är en viktig pusselbit i den ”militära revolutionen till sjöss” i tidigmodern tid där den primära taktiken övergick från närstrid till det svåra sjöartilleriet. Skeppet kommer därför även att jämföras med andra viktiga örlogsskepp för att förstå utvecklingen, till exempel Mars och Vasa, säger Rolf Warming.
Unikt kryddfynd
Tidigare har man hittat kungens kryddskåp ombord på Gribshundens vrak, vilket ger en unik inblick i den medeltida elitens livsstil. Bland annat hittades svartpeppar, kryddnejlika, ingefära och saffran.
– En riktig överraskning var hur väl bevarade kryddorna var. Saffranet var fortfarande lysande röd-orange och har behållit sin arom, säger arkeobotaniker Mikael Larsson vid Lunds universitet.
Saffransfyndet är unikt då det aldrig hittats i arkeologiska utgrävningar tidigare.
– Det var knappt att vi trodde våra ögon när vi hittade saffransresterna. Vi kollade flera gånger för att vara säkra. Förvånande var också att när de mer än 500 år gamla saffransklumparna löstes upp i vatten luktade de fortfarande saffran, till skillnad från exempelvis svartpepparkornen som inte hade sin arom kvar, säger Mikael Larsson.
Några av kryddorna som forskarna upptäckte har tidigare aldrig hittats i norra Europa.
– Antalet olika kryddor och mängden av respektive krydda, liksom deras ålder och hur välbevarade de är, gör fynden är helt exceptionella och ger ovärderliga konkreta exempel på den medeltida elitens sociala och fysiska liv, säger arkeobotanikern.
Senaste nytt
Läs mer:
Tusen år gamla silvermynt hittade i grav
ANNONS
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.