News55

Han var världens första miljonär 

John Law
Med en stor portion självförtroende och en stor portion övertalningsförmåga lyckades storspelaren John Law både bli finansminister, miljoner och fattighjon. (Bild: Montage)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

Det har alltid funnits personer med enorma förmögenheter. Men det var skotten John Law som blev den förste att kallas miljonär i skrift.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla tider har sina hjältar och antihjältar. Och ibland kan de båda samsas i en och samma person.

Ofta har det med tid att göra. När du tittar på individen och bedömer hans gärning så kan omdömet om hen slå enormt mycket. Som med till exempel Refaat el Sayed. Årets svensk ena året och hyllad upp till takåsarna, för att nästa år avslöjas som en svindlare och bedragare.

Så var i stort sett hela livet och berättelsen kring John Law, mannen som blev omskriven som världens första miljonär. En titel han bar med stolthet under några år, men som han sedan med råge blev av med.

John Law
John Law, mannen vars vältalighet och hänsynslösa lögner gjorde honom till världens första miljonär men som också skickade hade honom i fördärvet. (Målning: WikiCommons/Casimir Balthazar)

Det hade kunnat gå en annan väg än vad det blev. John Law föddes i Skottland i en välbärgad bankirfamilj och fick ärva sin faders framgångsrika bankirfirma som ung. Hade John varit av ett annat virke än han var, fanns redan här en möjlighet för honom att leva gott och utveckla det fadern hade grundlagt.

Men Johns oroliga själ fungerade inte som företagsägare och under hans styre gick bolaget snart omkull medan han själv befann sig i London och festade och spelade bort de pengar han hade tillgång till.

Dömd för mord

Men det skulle inte räcka med det. 1694 hamnade han i en duell med en kombattant, vilket, som dueller ofta gör, slutade med att John Law dödade sin motståndare och blev anklagad för mord.

ANNONS

Han blev dömd för mordet och hamnade i fängelse med en livstidsdom i bakfickan – något som han inte hade den minsta lust att vänta på.

Ludvig XV
Ludvig XV av Frankrige, trodde på John Laws vackra ord och gjorde honom till finansminister. Något som han nog i efterhand kom att ångra. (Målning: WikiCommons/Louis-Michel van Loo)

Efter ett lyckat rymningsförsök styrde han kosan till Frankrike och Paris. Landet var i ett uselt ekonomiskt skick efter decennier av olika krig och var i behov av kunnigt folk som kunde reda ut både den allmänna situationen i landet samt den minst sagt vanskötta ekonomin.

John Law såg i kaoset en möjlighet att ta sig in i landets styre. Med sin vältalighet och uppblåsta bakgrund, lyckades han charma landets regent Ludvig XV så pass att John Law blev 1716 utsedd till finansminister för det sargade Frankrike.

ANNONS

Startade bank

Som ett första led i att reda upp oredan, ansökte Law om tillstånd att får starta upp en nationalbank för Frankrike, vilket genast godkändes. Och när han ändå var på gång så tog han ett steg till…

Som ett led i att stärka Frankrikes kontroll över sina kolonier i Amerika, grundande Law aktiebolaget Compagnie du Mississippi, en bolag som skaffade sig monopol med all handel med varor från de amerikanska kolonierna.

Franska kolonier i Amerika
John Law utlovade stora vinster för de som satsade pengar i bolaget som hade monopol med handel med de franska kolonierna i Amerika. (Bild: Library of Congress, Washington)
ANNONS

Law utnyttjade nu åter sin förmåga att övertyga och marknadsföra sig själv och sina gärningar på ett positivt sätt. Genom att utmåla löften om enorma rikedomar i Amerika och hur mycket bolaget skulle tjäna på handel med dessa, steg aktiekursen ofantliga 3500 procent på kort tid.

Alla tjänade pengar på Laws uppdiktade spekulationer och självklart i synnerhet Law själv som blev så snabbt förmögen att termen “miljonär” för första gången kom att användas för att beskriva hans ekonomiska situation.

Bubblan spricker

I hela fyra år höll han bubblan svävande men 1720 höll inte spekulationerna längre och hans uppblåsta bubbla började spricka.

Vad som hade skapats var en klassisk bubbla vars uppbyggnad har kommit igen många gånger senare i historien.

Löftet om de enorma rikedomarna och bolagets kommande storvinster hade skapat en ekonomisk hype. Folk ville låna pengar för att kunna köpa aktier och vara med på tåget, så franska staten tryckte mer pengar så de kunde möta den stora efterfrågan på att låna till aktieköpen.

När så sedan allt visade sig vara ett mer eller mindre innehållslöst löfte, började investerare att sälja sina aktier allt snabbare. Kursen störtdök självklart och folk blev på nolltid av med både sina drömmar och sina ekonomier.

Istället för att skapa ordning och reda i landet, hade John Law nu skapat än värre oreda. Han tvingades bort från både sin post och från Frankrike och flydde till Italien där han dog utfattig i Venedig 1729.

ANNONS

Lär mer om denne mans livsöde här.

Läs också om mannen som anses vara den rikaste genom historien. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS