News55

Hawaiis förbjudna och mest udda ö

Hawaiis förbjudna ö.
Det få vet är att den västligaste av Hawaiis sju öar är privatägd och har under drygt 200 år i stort sett varit helt stängd för allmänheten. (Foto: WikiCommons/Polihale)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 14 sep. 2024

Hawaii är känt för mycket. Men vad som inte är känt är att en av de sju öarna som tillhör ö-gruppen är privatägd och i stort sett stängd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag säger Hawaii – du säger sol. Jag säger Hawaii – du säger Pearl Harbour. Jag säger Hawaii – du säger tropiskt paradis.

Ungefär där någonstans ligger vår gemensamma kunskap om det örike som sedan drygt 100 år är en del av USA.

Den amerikanska närvaron på öriket har självklart förändrat dess samhälle rejält. På de flesta av de sju öarna som Hawaii består av, är den amerikanska kulturen dominerande.

Och speciellt då genom Pearl Harbour. Flottbasen som gjorde Hawaii världsberömt på morgonen den 7 december 1941, då japanskt stridsflyg bombade den sönder och samman

Niihau är ön längst till vänster på kartan.
Öriket Hawaii – mitt ute i Stilla havet – är i dag en egen stat i USA och en viktig militär position. (Karta: WikiCommons)

Men Hawaii är mer än bara de stora kända huvudöarna. Av de totalt sju öar som Hawaii består av är det två som inte är exploaterade som de andra. Och den mest udda av de alla är den absolut västliga – Niihau Island.

Speciell historia

Öns historia står för sig själv. Köpt av skotska Elizabeth Sinclair 1894 av den hawaiianske kungen Kamehameha med löftet att ön skulle bevaras som den var och absolut inte exploateras.

ANNONS
Elizabeth Sinclair höll sitt löfte.
Elizabeth Sinclair gav den hawaiianske kungen ett löfte om att behålla Niihau Island orört i 160 år. Ett löfte som familjen kom att hålla med råge. (Foto: WikiCommons/James J. Williams)

Familjen Sinclair kom att hålla det löftet under alla år och gör det än i dag av Elizabeth Sinclairs släktingar Keith och Bruce Robinson som fortfarande äger ön, som nu är en av världens största privatägda landområden.

ANNONS

Orörd natur

Stora delar av ön är fortfarande täckt av tropisk regnskog och är helt orörd av människans närvaro.

På ön finns ännu ingen telefon, inga asfalterade vägar. Bilarna är få och de knappa 200 personer som bor på ön lever av det som naturen ger.

En av världens största privatägda landområden
Niihau Island är mest känd som den förbjudna ön och är dessutom en av världens största privatägda landområden. (Foto: WikiCommons/Polihale)

Fram till mitten av 1980-talet var det helt förbjudet för icke bofasta att landstiga på ön. Ett av syftena med detta var att bevara den ursprungliga hawaiianska kulturen samt det ursprungliga språket.

Öppet samhälle

ANNONS

Trots avskildheten är det inte något stängt samhälle på ön. Samhället är ytterst levande och de bofasta pendlar mellan öarna för att handla, gå i skolan och ta sig till sina arbetsplatser.

Öns orörda natur
Den orörda naturen har skapat en rik och unik flora och fauna på ön. (Foto: WikiCommons/Polihale)

Familjen Robinson har dock öppnat ön något under de senare åren. Genom guidade helikopterturer kan du få se den förbjudna ön från ovan samt, om vädret tillåter, även landa på ön och pröva på den fantastiska dykning som det orörda vattnet erbjuder.

Förbjudet att störa

Dock sker detta på avskilda delar av ön, då turismen inte på något sätt ska störa det liv som de bofasta lever.

Hawaii:s ursprungsbefolkning
De bofasta på ön har fått leva utan påtryckningar från det omgivande samhället. (Foto: WikiCommons/Francis Sinclair)

Även den amerikanska flottan har fått anlägga en liten bas på ön, som har tillfört öns samhälle den ekonomi som ändå behövs.

Endast solenergi

ANNONS

Bland annat är den öns energibehov som behöver ekonomiska förutsättningar för att kunna hållas i drift. Här är det solenergi som står för 100 procent av energiförsörjningen till öns innevånare.

Familjens Sinclair/Robertsons löfte till kungen har alltså gjort att ön i dag är ett ytterst levande samhälle där Hawaiis ursprungliga kultur finns bevarad.

Läs mer om Den förbjudna ön här.

Läs också om surfparadiset i Danmark. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS