I en grusgrop i den lilla byn Kitkiöjärvi i Pajala kommun har fyra märkliga stenar hittats och de har visat sig bära på en svindlande historia.
Mest läst i kategorin
Ett forskarlag vid Geologiska institutionen vid Lunds universitet har i en studie analyserat fyra stenar som hittats i ett grustag.
Den första stenen hittades av en finländsk masterstudent år 2017 och 2018 hittades fler stenar i samma grustag.
Krater efter meteoritnedslag
Efter analys kunde forskarna konstatera att stenarna bär på en svindlande historia, de innehåller nämligen mineralkorn som uppvisar så kallade chock-metamorfa strukturer, bland annat chockad kvarts.
“Dessa strukturer kräver enormt höga tryck för att bildas, tiotals gigapascal. Så höga tryck kan bara uppnås på jordens yta vid stora nedslag, det vill säga när jorden kolliderar med en asteroid eller komet. Därför kan vi med säkerhet säga att stenarna kommer från en nedslagskrater”, säger Carl Alwmark i ett pressmeddelande.
Han är geologiforskaren och den som har lett studien.
Enligt forskarna ska nedslaget ha skett för ungefär 659 miljoner år sedan under en geologisk period i jordens historia som kallas Kryogenium.
Kryogenium kännetecknades av mycket kraftiga nedisningar av jorden, enligt en del forskare var hela jorden då under perioder täckt av is.
Senaste nytt
Har inte hittat kratern
I Sverige är det unikt att hitta spår av gamla meteoritnedslag.
“Våra radiometriska dateringar av mineralkorn i stenarna visar att de härrör från en krater som måste vara den äldsta hittills kända kratern i landet”, säger Carl Alwmark i pressmeddelandet.
Forskarna har dock inte hittat själva kratern, men de relativt många fynden och kunskap om hur isarna i området har rört sig, tyder på att de har transporterats en ganska kort sträcka från sydväst.
Stenarnas textur tyder också på att kratern borde vara ganska stor, minst fyra kilometer i diameter. Forskarna tror att den finns sig någonstans i närområdet, sydväst om grustaget.
“Med den här studien lägger vi ytterligare en pusselbit till jordens väldigt fragmentariska nedslagshistoria. Våra resultat bekräftar att det finns oupptäckta kratrar i norra Sverige. Nu återstår detektivarbetet med att hitta den gäckande kratern som lurar någonstans utanför Kitkiöjärvi”, säger Carl Alwmark i presmeddelandet.
Spår av miljardgammalt meteoritnedslag hittat
Spår av ett meteoritnedslag som inträffade för en miljard år sedan har upptäckts på Grönland, uppger Naturhistoriska riksmuseet.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.