News55

Minns du Ford Capri? Snart kan du köpa den igen

Ford Capri
Minns du europeiska Fords svar på Mustangen? Capri hette den och blev en storsäljare här. Nu är modellen på väg tillbaka. Tror vi. (Foto: Ford)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Den 10 juli har Ford premiär för en ny sportig crossover. Och ihärdiga rykten säger att den kommer bära det klassiska modellnamnet Capri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den var verkligen en udda fågel i europeiska Fords modellprogram och landade på marknaden 1969 som en europeisk variant av den legendariska amerikanska Mustangen.

På bakluckan på den nya bilen stod namnet Capri. Och visst hade Ford förhoppningar om att den skulle bli en lika stor succé på marknaden som Mustangen blivit borta i USA.

Ford Capri
En Mustang för Europa. Förväntningarna var höga på nya Ford Capri 1969. (Bild: Annons från tiden)

Capri blev kanske inte riktigt samma succé-bil som Mustangen. Men sålde bra – det gjorde den absolut. Bara under de första två åren lyckades Ford få iväg hela 200 000 exemplar av bilen.

Ford Capri blev en bil som nosade lite på det framgångsrika GT-konceptet. En bil som både var rymlig nog för att vara bekväm men som också var snabb nog att kunna nöta mil på Autobahn i mycket god takt.

I två länder

Caprin kom att byggas i Fords fabriker i både England och Tyskland och fick därigenom tillgång till en mängd olika motorer ur de båda tillverkarnas motorutbud.

Detta kom också att visa sig på namnskylten på bakluckan där en skog av olika tilläggsbeteckningar till “Capri” fanns att välja av.

ANNONS
Ford Capri MkII
Till generationsskiftet slätades linjerna ut och karossen blev renare. (Bild: annons från tiden)

Beroende på vilken motor och vilken utrustningsnivå du valde kunde bilen du beställde heta L, X, XL, GT, GTL, GTX, ,GTR, GTXR, GTLR eller GTXLR.

ANNONS

Två miljoner

Efter två stora generationer och två miljoner tillverkade bilar rullade den sista Caprin av bandet 1986, och sedan dess har rosten ätit upp de flesta exemplaren.

När nu Ford släppt nyheten att de den 10 juli premiärvisar en ny sportig crossover har också ryktet spridits att den nya bilen kommer bära det gamla Capri-namnet på bakluckan, enligt Autonews.

Ford Explorer
Den nya bilen kommer byggas på samma plattform som bland annat Ford Explorer. (Foto: Ford)

Dock är det inte bensinmotoralternativ som är på tapeten denna gång. Den nya bilen blir hel-elektrisk och bygger på samma plattform som nya Ford Explorer och Volkswagen ID.5.

Två alternativ

ANNONS

Den kommer dock få rejält med kraft ut till hjulen. Två motoralternativ kommer finnas på 282 eller 325 hästkrafter.

Bilen byggs i Köln tillsammans med bland annat Ford Explorer och några av Volksvagens modeller. 250 000 bilar är planerade varav två tredjedelar blir Ford Explorer och resten Capris.

Om den nya bilen nu kommer heta så.

Läs mer: En av Fords chefer går till VW Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS