News55

Niagarafallens offer

Niagarafallen
Genom decennierna har Niagarafallen lockat tusentals människor till dumdristiga handlingar. Endast några få har överlevt - resten har mött döden i sina försök. (Foto: WikiCommons)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 06 juli 2024Publicerad: 06 juli 2024

Under de senaste 150 åren har Niagarafallen krävt sina offer där döden både har varit ett lockande och ett misslyckande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att utmana naturen har ständigt varit en triggerpunkt för människan. Att lyckas finta naturens faror och utmaningar och till sist lyckas övervinna och bemästra naturen, är en drivkraft för både forskare och våghalsar.

Vissa av utmaningarna är dessutom mer publika än andra. Och där kommer en annan bit av utmaningen in – showen.

Utmana naturens krafter

Att få stå där med sin cape och sitt svärd, likt Ferdinands matador på julafton, och visa upp sitt mod inför en jublande publik – det är en dröm för världens alla adrenalin-junkies.

Här har Niagarafallen en särställning.

Detta fantastiska naturskådespel på gränsen mellan USA och Kanada, har lockat generationer av äventyrare. Här bjuds en magnifik möjlighet att visa upp sitt mod inför publik genom att på olika sätt bemästra fallens styrka.

Gå på lina är ett säkrare sätt att överlista fallen
Att gå på lina över fallen har varit ett sätt att utmana naturen Och faktiskt det sätt som varit mest framgångsrikt. Här visar Charles Blondin hur det ska gå till under en 17 minuters promenad över fallen. (Foto: Niagarafalls)

En klassiker är att gå på lina över fallen. En annan är att segla utför fallen och landa lyckligt nedanför som en hjälte.

ANNONS

Båda varianterna slutar dock oftast som utföraren inte vill. Det vill säga med döden.

ANNONS

Tusentals dödsfall

Under åren har i snitt mellan 15-20 personer låtit sig kastas utför fallens rytande vattenvägg. Många med döden som målet. Självmord är den absolut vanligaste anledningen till varför individer väljer att slungas utöver kanten.

Annie Edson Taylor överlevde sitt fall över kanten.
Annie Edson Taylor trodde att vägen till ekonomisk frihet gick via en åktur över fall-kanten. Hon överlevde, men pengarna uteblev. (Foto: WikiCommons)

Men antalet vildpannor som tror sig kunna överleva fallet i diverse farkoster, har vart ganska konstant över tid.

Första som överlevde

Den första som dokumenterat klarade fallet var Annie Edson Taylor som 1901 åkte ned för fallet i en ek-tunna.

I en säker tunna trodde Charles Stephens att han skulle överleva fallens kraft.
Charles Stephens var en annan som sökte framgång genom att rida genom fallen. Det enda som hittades av honom efter hans försök, var en arm. (Foto: WikiComons)
ANNONS

Syftet var att skaffa sig finansiell trygghet genom den publicitet hon förväntade sig att få. Och publicitet blev det, men de förväntade pengarna, de uteblev.

Under åren har över 5000 kroppar bärgats nedanför fallen. Så pass många att det till slut blev ett problem för turistnäringen. Idag är det därför belagt med dryga böter att försöka bemästra fallen, såväl på USA:S sida som på den Kanadensiska sidan.

Läs gärna också om att skulder ökar risken för självmord. Dagens PS.

Läs också om de som gått på lina över fallen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS