News55

Hemligt leende hos 2.400 år gammal man

Artikelbild
Nu när Tollundmannes huvud har undersökts med modern teknik hoppas forskarna slutgiltigt kunna fastställa dödsorsaken. (Foto: Aarhus universitet/Museum Silkeborg)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

Nu kastas nytt ljus över den 2 400 år gamla Tollundmannen i Danmark.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hans välbevarade huvud, som hittades 1950 med ett läderrep runt halsen, har undersökts med modern teknik och äntligen får vi veta vad som döljer sig bakom hans slutna ögonlock.

“Det ena ögat ser ut att vara fullständigt intakt med form och synnerver – det är fantastiskt.

Det andra ögat är punkterat”, säger Ole Nielsen, direktör på Silkeborgs museum, i ett pressmeddelande.

Tollundmannen dog någon gång mellan 405 och 380 före Kristus, alltså under äldre järnåldern. Eftersom kvarlevorna legat i en sur mosse är de sällsynt välbevarade.

Det gäller även läpparna, som annars brukar vara bland det första som bryts ner hos en död människa.

Liknar Mona Lisa

Ole Nielsen liknar Tollundmannens leende vid Mona Lisas. Det har inte gått att öppna munnen för att undersöka tänderna, men nu har forskarna fått tillgång till bilder på tänderna.

En liknande undersökning gjordes 2002, men på grund av teknikutvecklingen har det nu gått att få fram bilder med 422 gånger bättre upplösning.

ANNONS

Forskarna hoppas att vidare studier av bilderna bland annat ska ge svar om Tollundsmannens uppväxtvillkor, om han till exempel utsatts för sjukdomar eller svält.

De hoppas också kunna slå fast dödsorsaken en gång för alla – stämmer det att han blev hängd, som man hittills trott?

Undersökningarna med hjälp av datortomografi (CT) och så kallad mikro-CT har gjorts vid Århus universitet under april månad. Tollundmannen är återförd till Silkeborgs museum, där även kvarlevor av hans kropp visas för allmänheten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS