News55

Daimler med kunglig glans

Queen Elizabeths Daimler
Intresset för bilar med kunglig historia har ökat markant. Nyligen såldes drottning Elizabeths daimler Majestic för nytt rekordpris i England. (Foto: Bonhams)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

Queen Elizabeth II var noga med vad hon skaffade sig till det kungliga garaget. En av hennes favoriter var denna vackra Daimler Majestic.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var inte vad som helst som fick audiens att komma in i det engelska hovets garage när Queen Elizabeth II var den som styrde och ställde.

Bilar gillade hon och körde gärna själv. Därför var hon en aktiv part när nya fordon skulle skaffas till garaget.

En viktig och självklar del i bilvalet var att gynna den inhemska, en gång så stolta bilindustrin. Genom åren hade många av Englands biltillverkare varit representerade i hovets bilpark. Och inte minst Jaguar.

Med bilmärket Jaguar så följer det ett litet bekymmer. Inte för märket i sig, men för den förvirring som lätt kan ske över märkena Jaguar och Daimler.

Notera vattenfallet på kylarens ovansida.
Det är en pampig vagn som Elizabeth och Philip färdades i. (Foto: Bonhams)

Liksom det under många år var för Rolls-Royce och Bentley, när de ägdes av samma huvudägare, så har Jaguar och Daimler gått sida vid sida under många år och haft sina logotyper på i stort sett identiska bilar.

Detaljskillnader

Skillanden mellan det ena eller det andra märket, är visuellt egentligen bara kylarens ovansida. Jaguar har en slät ovansida, ofta prydd med den stiliserade jaguaren som kylarprydnad, medan Daimler har en randig ovankant på kylaren – lite som ett vattenfall…

ANNONS

Generellt så satte också Jaguar ofta Daimler-namnet på sina allra lyxigaste modeller. Så hittar du två till synes identiska bilar, så är den Daimlern som oftast är den som är bäst utrustad av de två.

Vackra linjer även bakifrån.
Även på den kromade listen på bakluckan ses Daimlers “vattenfall”. (Foto: Bonhams)

Denna vackra bil är sålunda en Daimler Majestic från 2001. Bilen är självklart lackerad i drottningens favoritfärg, British Racing Green, och på insidan klädd i ljust skinn.

ANNONS

Självklart valnöt

Som kontrast till det ljusa skinnet finns självklart valnötsinläggningar, golvmattor och stygn som matchar bilens exteriöra kulör.

Och ännu mer självklart – den dedikerade platsen för drottningens handväska finns i mittkonsolen. Fattas bara annat.

Här har kungligheter rattat.
Vem vill inte lägga händerna på samma ratt som kungar och drottningar hållit i. (Foto: Bonhams)

Maskinellt drivs den framåt av en 4-liters V8 på 282 hästkrafter, som ger den tunga bilen en acceleration upp till 100 km/h på endast sju sekunder. Vid fullt gaspådrag stannar inte hastighetsmätaren förrän vid 250 km/h.

ANNONS

Långmilare

Bilen har idag drygt 25 000 mil på mätaren – de flesta av dem tillryggalagda med antingen drottningen eller prins Philip bakom ratten.

Denna vackra bil såldes nyligen på auktionshuset Bonhams för drygt 1,4 miljoner kronor. Ett mycket bra pris för en snart 25 år gammal Daimler.

baksätet är knappt använt.
Eftersom Elizabeth och Philip gärna körde själva är baksätet inte så hårt använt. (Foto: Bonhams)

Flera bilar med anknytning till det brittiska hovet har passerat marknaden under den senaste tiden, vilket bland annat RobbReport har rapporterat om.

Bentley köpte

När drottning Elizabeths vackra Bentley Mulsanne kom ut på marknaden, var det fabriken själva som köpte tillbaka den till sina samlingar.

Vår svenske kungs BMW M5.
Intresset var stort när kung Carl XVI Gustafs BMW M5 såldes häromåret. (Foto: Bring a trailer)
ANNONS

Även bilar med koppling till det svenska kungahuset dyker upp på marknaden emellanåt. Vår egen kung Carl XVI Gustafs gamla BMW M5 väckte stort intresse när den såldes för något år sedan. Och nyligen visades prins Bertils nyrenoverade Saab 99 Turbo upp för världen.

Så vill du skaffa dig en bil med kunglig proveniens, är nog tiden helt rätt nu. För snart har priserna på bilar med kunglig glans skenat högt upp i skyn.

Lycka till med letandet!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS