News55

Skeppskatten som lämnade Titanic

Skeppskatten Jenny
Innan Titanic lämnade Southampton tog skeppskatten Jenny och lämnade skeppet med sina kattungar. Och räddade därigenom även en av eldarna ombord. (Foto: WikiCommons/Auckland War Memorial Museum)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Efter att ha bott ombord på Titanic under utrustningen i Belfast, lämnade plötsligt skeppskatten Jenny fartyget innan avgången mot New York.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter en rekordsnabb byggprocess, sjösattes skrovet av den mäktiga atlantångaren Titanic den 31 maj 1911 vid varvet Harland & Wolff i Belfast.

Skrovet bogserades sedan till utrustningskajen för att först få hela sin vara inredning på plats och därefter utrustas med alla lösa detaljer som ett fartyg av hennes storlek kräver.

Och det är mycket.

Ett av de stora bekymren på ett fartyg är råttor och möss, som omedelbart när tillfälle ges, klättrar ombord och sedan ägnar sig åt det som de är bra på – förstöra.

Därför har sedan urminnes tider katten varit ett både uppskattat och behövligt djur ombord på större fartyg. Så också på Titanic.

När Titanic lämnade hamnen i Southampton var alla passagerare ombord. Men inte katten Jenny, som lämnat skeppet med sina kattungar. (Foto: WikiCommons/Francis Godolphin Osbourne Stuart)

En av katterna som fanns ombord med varvets goda minne var Jenny. Hade fått ett hörn nere i besättningens avdelning där hon sköttes om av eldaren Joseph Mulholland.

Jenny gjorde sitt jobb ombord och drog sitt strå till stacken med att hålla ned beståndet av gnagare.

ANNONS

Under rustningen i Belfast bar det sig inte bättre än att Jenny blev havande och snart fanns det ytterligare en liten hög med kattungar i Mulhollands hytt.

Mot jungfrufärden

När fartyget så var klart för sin jungfrufärd, lade det loss från kajen i Belfast och styrde kosan mot Southampton – den första hamnen där passagerare skulle tas ombord.

Väl i hamn i Southampton fylldes fartyget sakta med passagerare och allt annat som skulle ombord innan jungfruresan kunde ta sin början.

Plötsligt blev katten Jenny orolig i hytten hos Mulholland. Gick av och an och plötsligt tog hon en av kattungarna och försvann i land med den.

Snart tillbaka tog hon nästa unge i nackskinnet och gjorde samma sak och snart var Jenny och alla kattungarna i land och där skulle de stanna.

Joseph Mulholland, som såg vad katten Jenny gjorde, och valde att gå iland. (Foto: Okänd)

Joseph Mulholland, som sett Jennys förehavanden och följt hennes väg iland med kattungarna, blev osäker. Hade hört talas om att djur kunde känna på sig saker, långt innan människans klumpiga signalsystem kunde uppfatta någon fara.

ANNONS

Han kunde inte slå bort sina tankar. Han sökte upp sin chef och sade sonika upp sig från sin plats ombord.

ANNONS

Valde att gå iland

Väl tillbaka i hytten en sista gång, samlade han ihop sina saker och gick iland innan landgången drogs in och Titanic lämnade England för sin färd över Atlanten.

Att Jennys beslutsamma agerande skulle rädda livet på honom, blev han smärtsamt medveten om bara några dagar senare.

Om allt är helt sant i denna vandringssägen, är väl inte helt belagt. Men historien om Jenny berättades dock av flera från Titanics besättning som överlevde tragedin.

Så låt oss tro att djurens sjätte sinne är värt att lita på och att vi även i framtiden ska se deras varningar som äkta. Det gällde i alla fall absolut vid tsunamin 2004.

Hade människorna då följt djuren när de flydde bort från stranden, hade många fler överlevt.

Läs om den nya ubåten som ska återupptäcka Titanic. Dagens PS.

ANNONS

Läs också mer om legenden om Jenny the cat här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS