News55

Sommar och glass – en kärlekshistoria

Glass
En varm sommardag och en glass - det är sommarlovet definierat. (Foto: WikiCommons/AlphaLemur)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

En varm sommardag och en kall glass — en kombination som är oslagbar. Och glass, det har vi ätit i flera tusen år. Här är dess historia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De äldsta spåren av glass-ätare härstammar från Kina, cirka  3000 år före kristus. Då blandades frukter och bär tillsammans med is och snö till en smet som man gladeligen tuggade i sig.

Lite av en föråkare till det som idag kallas sorbet.

Glassätare i Venedig

I Venedig äts det glass på Dodge-palatsets ytterväggar. (Foto: WikiCommons)

Till Europa kom glassen i denna sorbet-variant via Marco Polos långresor i Asien slutet av 1200-talet. Han hade varit i Kina och där sett och smakat denna märkliga företeelse, och fann den så god att han tog med sig konceptet hem.

Marco Polo tog glassen till Europa
Äventyraren Marco Polo fick smaka glass under sina resor i Asien och tog givetvis med sig glassen hem till Europa. I alla fall recepten till glassen… (Bild: Wiki Commons)

Själva ordet glass i svenskan finns dokumenterat 1750 av Carl von Linné, då han noterar “Glaske är nu nobelt i giästbod hoos nobiles” – alltså att något som vi idag kan räkna som glass, ätes under sommaren av adeln.

Även Kajsa Warg skriver om glassen i hennes kokbok från 1755.

ANNONS

Här är definitionen

Annars konstaterar Svenska akademiens ordbok (SAOB) att glass är ” maträtt bestående av en frusen blandning av huvudsakligen grädde o. äggulor (med tillsats av socker, ofta äv. av vanilj, fruktsafter o. d.), stundom äv. om frusen blandning av vatten, socker o. fruktsaft”.

Glassgubben - var är du?
Puck är en av våra äldsta gräddglassar. Tyvärr finns inte glassgubbarna kvar längre än som reklamskyltar för GB. (Foto: Stockholmskällan)

Puck är en av våra äldsta gräddglassar. Tyvärr finns inte glassgubbarna kvar längre än som reklamskyltar för GB. (Foto: Stockholmskällan)

Första gången pinnglassen erbjöds svenska konsumenter var på Stockholmsutställningen 1930. Fem år senare lanserades Puckstång och sedan har glassen blivit en del av den svenska sommaren.

ANNONS

Genombrottet

Det stora genombrottet kom emellertid på 1950-talet. Och idag är vi svenskar tvåa i Europa – självklart efter Norge – i att äta glass.

2010 till exempel, så petade vi i oss hela 97,9 miljoner liter – allt enligt Jordbruksverkets statistik.

ANNONS
1972 - tänk att få bjuda sin hjärtas kär på en Flirt.
Året är 1972 och Piggelin är en av årets nyheter. Gick att få i två smaker men bara Tutti-frutti har överlevt till idag. (Foto: GB)

Men Piggelin då?

Det är idag Piggelin minst i GBs sortiment. Den hade premiär 1972 och fanns då både med dagens Tutti-Frutti-smak och med en röd apelsinsmak.

En Piggelin kostade 50 öre och var då långsmal och cylinderformad.

Piggelin - en klassiker
Det är såhär som vi ser Piggelin idag. Den finns kvar i GBs sortiment och lär nog inte försvinna än på många år. (Foto: GB)

Redan året efter försvann apelsinsmaken och ersattes av en gul glass med citron-smak men även den försvann efter två år.

Sedan dess är det dagens Tutti-frutti-variant som härskat genom decennierna.

ANNONS

Läs gärna mer om Glacebolagets historia här

Snart kan du köpa glass på börsen. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS