News55

Spåret som födde kulspetspennan

Kulspetspennans uppfinnare
Det var László Jószef Biro som uppfann kulspetspennan. Men tyvärr var det inte han som gjorde storindustri av sin uppfinning. (Foto: WikiCommons)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 15 nov. 2024Publicerad: 15 nov. 2024

Det är de små observationerna som ofta leder till de stora idéerna. Fråga ungraren László Jószef Biro – han som uppfann kulspetspennan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regnet hade slutat. Molnen hade skingrats. Luften var klar och förutsättningarna för en skön promenad var näst intill optimala.

László Jószef Biro satte på sig rock, hatt och skor. Gick ut hur huset och påbörjade sin promenad.

Lite längre bort lekte några barn. Såg ut som de spelade kula på den fuktiga marken. Biro stannade och beskådade leken. Såg ivern i barnens kastande och såg hur kulorna rullade.

Njöt av glädjen i leken, men omedvetet var det något som pockade på hans uppmärksamhet.

Mannen som uppfann kulspetspennan
László Jószef Biro, journalisten med de vakna ögonen. Som såg möjligheten i de spår som barnens kulor lämnade på marken efter sig. (Foto: WikiCommons)

Kulorna rullade på marken. Genom pölarna efter regnet och ut igen på den nyss torkade marken på andra sidan pölen. Och där lämnade de ett spår av vattnet de just passerat igenom.

Det var något med det där spåret. Något som Biro förstod kunde plockas upp och användas i andra sammanhang. Men vilka?

Svårigheter med bläck

ANNONS

Till vardags var Biro journalist. Hade sedan ett antal år försökt att kunna använda det bläck, som användes för tidningstryck, till vanliga pennor.

Grunden till kulspetspennan
Pennan som blev resultatet av Biro:s försök med den rullande kulspetsen och som hade premiär i Budapest 19331. (Foto: Roberto Fiadone/WikiCommons)

Till skillnad från det klassiska bläcket avsett för handskrift, torkade tryck-bläcket omedelbart och Biro förstod hur smidigt det skulle vara om tryckbläcket skulle kunna användas även för handskrift, men hade ännu inte kommit på hur det tekniskt sett skulle kunna gå till.

ANNONS

Spåren sade något

Spåret på marken efter barnens kulor väckte upp Biros bläck-funderingar.

Tänk om det gick att göra en penna med en kula i spetsen, en reservoar i pennans skaft som matade den snurrande kulan med bläck. Kanske kulan skulle kunna lämna ett bläckspår på ett papper. Precis som barnens kulor gjorde på marken.

Annons från bröderna Biro
Under varumärket Birome försökte bröderna Biro lansera sin nya penna. Men det tog sig aldrig riktigt på marknaden…. (Foto: WikiCommons)

Som du säkert förstår så lyckades Biro med sitt experiment.

ANNONS

Pennan med bläck i skaftet och en kula i spetsen blev en lyckad uppfinning som hade premiär på Budapest International Fair 1931. Sju år senare tog Biro och hans bror kemisten György Biro patent på uppfinningen i Paris.

Det är dock inte alltid uppfinnaren som är entreprenören.

Sålde patentet

Efter att ha fått otroligt mycket positiv feedback av bland annat Royal Air Force, som under kriget använt bröderna Biros pennor, sålde de ändå patentet 1945 till fransmannen Marcel Bich. Han blev den som skapade kulspetspennan vi i dag känner till.

Marcel Bic skapade kulspetspennan.
Det var Marcel Bich som såg potentialen i bröderna Biros patent och gjorde kulspetspennan til en miljardprodukt. (Foto: från X)

På inrådan av en skicklig marknadsförare, slopade Bich bokstaven “h” i efternamnet och döpte därefter sitt nystartade bolag till Bic.

Sedan dess har Bic sålt kulspetspennan i över 100 miljarder exemplar och har förmodligen för ganska så länge sedan tjänat in köpesumman för bröderna Biros patent.

Läs mer om Bic:s historia här.

ANNONS

Läs om den svenska världsprodukten Tetra Pac här. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Boende

Villor – fortsatt högst upp på svenskens önskelista

01 dec. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Järnmalm och kobolt – råvarorna som börjar rosta

01 dec. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Så vände svenska toppmusikern kris till framgång

30 nov. 2024
ANNONS
Spela klippet

Villor – fortsatt högst upp på svenskens önskelista

Villor fortsätter att vara svenskarnas mest eftertraktade bostadsobjekt, enligt Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. Denna preferens har varit konstant över tid och återspeglar mångas dröm om ett liv i småhus, särskilt för familjer. Trots att villor toppar önskelistan handlar det ofta om idealbilder snarare än genomförbara val. Många svenskar väljer istället lägenheter, främst för att […]