I den stora emigrationens spår, var det några svenskar som kom att sätta stora avtryck i USA:s näringsliv. Här är några av de mest kända.
Mest läst i kategorin
Den stora emigrationen från Sverige över Atlanten till Nordamerika, finns det många intressanta aspekter på.
De som drog, var de som på något sätt hade möjlighet. Både monetärt men kanske framför allt psykologiskt hade kraft att ta sig an ett dylikt personligt projekt.
För många blev inte det nya landet det nya livet som de drömt om. Det blev ett slit utan motstycke. Många misslyckades och vände hem med svansen mellan benen. Men så fanns det de som lyckades. Och det ordentligt.
Här är fem av de alla svenskar som drog från hemlandet för att söka lyckan. Och hittade den med besked.
John Eric Johnson
John Eric Johnson föddes 1901 som son till två svenska emigranter. Eriks skolgång gick utmärkt och redan 1922, endast 21 år gammal, examinerades han som mekanisk ingenjör vid Rensselaer Polytechnic Institute i New York.
Med ett bra läshuvud tog han sig fram bra i näringslivets USA och fick i början på 1930-talet arbete på ett bolag som med tiden skulle växa till sig att bli datajätten Texas Instruments.
Senaste nytt
Carl Eric Wretman
I Kyrkoboken stod det Carl Eric Wretman. Ett namn som han inte kom att bli känd under vare sig hemmavid eller i USA som han utvandrade till under 1905. Utan det var som Eric Wickman han kom att gå till historien.
I sin hembygd i Minnesota såg han behovet av väl fungerande kommunikationer och startade därför sin första busslinje, som med åren skulle bli fler. Många fler.
Han enda busslinje växte snart till ett landsomspännande nätverk av linjer. Bolaget döptes till The Greyhound Corporation och Greyhound-bussarna blev med tiden en av den nya tidens viktigaste amerikanska symboler.
Hur många resor som i dag gjorts över den Nordamerikanska kontinenten med deras bussar vet nog ingen.
Lär mer om denne mans verk här. Dagens PS.
Charles Rudolph Walgreen
Charles Rudolph Walgreen, som såg dagens ljus den 9 oktober 1873 i Illinois som son till de svenska immigranterna Carl Magnus och Ellen Olofsson.
I början på 1910-talet köpte han sitt första apotek som han gav namnet Walgreens. Och därefter påbörjades en framgångssaga som saknar motstycke.
I dag är Walgreens USA:s näst största apotekskedja med 13 532 butiker och 240 000 anställda. Bolaget har vuxit kraftigt de senaste 25 åren genom aktiva uppköp av konkurrenter och närliggande verksamheter.
Läs mer om denne mans verk här. Dagens PS.
Werner Öhlund
Från den lilla byn Nyby i Västerbotten till Hollywoods scener är vägen lång. En som gick hela vägen var dock svensken Werner Öhlund.
Efter att ha jobbat sig fram på diverse mindre scener i New York fick han det stora internationella genombrottet när han erhöll rollen som den snälla kinesiska detektiven Charlie Chan, som han sedan spelade i en serie om 16 filmer.
Werner Oland blir därmed världsberömd och fick spela mot filmvärldens allra största. Greta Garbo, Boris Karloff och Marlene Dietrich är bara några av de stjärnor han fick dela scen med under sin karriär.
Läs mer om denne mans liv här. Dagens PS.
Gustaf Tenggren
Illustratören, konstnären och tecknaren Gustaf Tenggren var en av de som låg bakom Disnesy fyra Oscar-statyetter i slutet av 1930-talet.
En person som idag är närapå bortglömd men som nådde sitt livs höjdpunkt när han i mitten på 1930-talet fick det prestigefyllda jobbet som art Director hos Walt Disney Studios.
Läs mer om denne mans liv här. Dagens PS.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.