News55

Telefonkiosken K2 – en försvinnande engelsk design-ikon

Englands så välkända telefonkiosk
I många decennier har den engelska röda telefonkiosken varit en naturlig del av den Brittiska gatumiljön. Idag finns inte många kvar. (Foto: WikiCommons/M0tty)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 09 juni 2024Publicerad: 09 juni 2024

Den brittiska röda telefonkiosken var under sin storhetstid spridd i alla delar av det gamla imperiet. Idag bedöms bara 200 finnas kvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den engelska topplistan över ikoniska brittiska designer, är en upprabbling av föremål som på alla sätt bidragit till det samhälle vi har idag.

Här hittar du bland annat jaktplanet Spitfire, som hade stor del till Englands framgångsrika luftförsvar under andra världskriget.

Spitfire – det flygplan som rättade England undan Tysk ockupation under andra världskriget. (Foto: WIkiCommons/Chowells)

Här hittar du också Minin, sir Alec Issigonis smått monumentalt framgångsrika lilla bil från 1960-talet, som fortfarande lever i högönsklig välmåga.

Den röda telefonkiosken

Och så hittar du K2. Den röda så typiskt brittiska telefonkiosken som under många år var en så självklar del av gatubilden i alla de länder som var en del av det brittiska imperiet.

Arkitekten sir Giles Scott som såg till att det Brittiska imperiet fick en enhetlig telefonkiosk. (Foto: WikiCommons)

Kiosken var ett resultat av en designtävling från 1924 där Royal Fine Art Commission skulle utse den design som skulle bli allenarådande för Imperiets alla framtida telefonkiosker.

ANNONS
ANNONS

Klassisk design

Vinnare blev sir Giles Gilbert Scott, vars röda kiosk inspirerad av klassisk arkitektur vann första pris.

Det finns teorier om att sir Giles Gilbert Scotts design till stora delar är hämtad från mausoleet efter hans tidigare arbetsgivare sir John Soane i London. (Foto: WikiCommons/David Edgar )

Den nya kiosken, kallad K2, introducerades på gatorna från 1926 och spreds sedan över världen.

Behövs inte längre

Hur många samtal som sedan dess har ringts bakom kioskens lyckta dörr, är omöjligt att säga. Men i mobiltelefonens spår har idag den så välkända kiosken till stora delar tjänat ut sin roll.

Sir Giles Scotts originaldesign av den legendariska telefonkiosken. (Ritning: Sir Giles Scott)

Idag finns bara ungefär 200 kiosker kvar i drift och dessa är idag listade som en del av Englands tekniskt historiska arv.

ANNONS

Läs också om hur telefonbedrägerier ska stoppas. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]