Den brittiska röda telefonkiosken var under sin storhetstid spridd i alla delar av det gamla imperiet. Idag bedöms bara 200 finnas kvar.
Mest läst i kategorin
Den engelska topplistan över ikoniska brittiska designer, är en upprabbling av föremål som på alla sätt bidragit till det samhälle vi har idag.
Här hittar du bland annat jaktplanet Spitfire, som hade stor del till Englands framgångsrika luftförsvar under andra världskriget.
Här hittar du också Minin, sir Alec Issigonis smått monumentalt framgångsrika lilla bil från 1960-talet, som fortfarande lever i högönsklig välmåga.
Den röda telefonkiosken
Och så hittar du K2. Den röda så typiskt brittiska telefonkiosken som under många år var en så självklar del av gatubilden i alla de länder som var en del av det brittiska imperiet.
Kiosken var ett resultat av en designtävling från 1924 där Royal Fine Art Commission skulle utse den design som skulle bli allenarådande för Imperiets alla framtida telefonkiosker.
Senaste nytt
Klassisk design
Vinnare blev sir Giles Gilbert Scott, vars röda kiosk inspirerad av klassisk arkitektur vann första pris.
Den nya kiosken, kallad K2, introducerades på gatorna från 1926 och spreds sedan över världen.
Behövs inte längre
Hur många samtal som sedan dess har ringts bakom kioskens lyckta dörr, är omöjligt att säga. Men i mobiltelefonens spår har idag den så välkända kiosken till stora delar tjänat ut sin roll.
Idag finns bara ungefär 200 kiosker kvar i drift och dessa är idag listade som en del av Englands tekniskt historiska arv.
Läs också om hur telefonbedrägerier ska stoppas. Dagens PS.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.