News55

Trendbrott i bilvärlden: Orörd klassiker bättre än renoverad

Värdig vinnare
Fritz Burkard jublar högt över vinsten med sin 1934-års Bugatti Type 59 Sport. (Foto: Pebble Beach)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 22 aug. 2024Publicerad: 24 aug. 2024

För första gången var det en orenoverad originalbil som sopade mattan med alla topprenoverade klassiker i amerikanska Pebble Beach.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns ett antal klassiska bilevent som sätter standarden på hobbyn. Där gäller samma regler som i Las Vegas – men helt tvärtom liksom.

“What happens in Vegas, stays in Vegas” heter det ju. Men när det gäller den prestigestinna utställningen på golfklubben i Pebble Beach gäller som sagt det motsatta. Det som händer i Pebble Beach stannar absolut inte där.

Pebble Beach har en lång tradition bakom sig.
Utställningen på Pebble Beach har satt standarden i den klassiska bilvärlden under många decennier. (Foto: Pebble Beach)

Det handlar inte bara om informationen om vad som händer innanför grindarna. Det handlar också om att de beslut som domarna i utställningens viktiga Concours d’Elegance fattar kommer färga resten av den klassiska bilvärlden framöver.

Historisk vändpunkt

Och på årets utställning som avslutades i helgen blev det just en sådan vändpunkt. När beskedet kom om vilken bil som vunnit hela concoursen gick det som ett sus genom publiken som blev en tryckväg genom hela bilvärlden.

En klassiker med rätta patinan
Underbart sliten och helt orenoverad. Äntligen uppskattas originalhistoria som det borde. (Foto: Pebble Beach)

För första gången var bilen som hamnade på guldplatsen inte en superrenoverad bil. Inte en trailerqueen. Bilen som vann var en sann klassiker – en välbevarad Bugatti Type 59 från 1934. En orenoverad originalbil som aldrig renoverats utan bara underhållits.

ANNONS
ANNONS

Dokumenterad historia

Bilen har självklart en unikt dokumenterad historia med många fantastiska ägare och berättelser. Och för första gången vägde alltså proveniens och originalskick på en klassiker högre än nybils-skick.

Det är såhär en förarplats ska se ut på en klassiker
En förarplats i en tävlingsbil – precis så som den ska se ut. (Foto: Pebble Beach)

Hur detta påverkar synen på den klassiska bilvärlden får framtiden utvisa. Men att det kommer göra det – det är alldeles säkert.

Ålder gör bara saker vackra
Lukten som uppstår när olja och bensin har svettats ihop i 90 år finns bara en gång. Som med original i stort. Det finns också bara en gång. (Foto: Pebble Beach)

Läs också om vinnaren från vårens Concours i Italien.

Läs om en unik svensk tävlingsbil – helt i originalskick. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS