News55

Unika fyndet: 7000 år gammalt gravguld

Gravguld
Varnafolket var duktiga hantverkare och skapade många fina guld- och kopparprodukter. (Foto: Chernorizets Hrabar/Wikicommons)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 20 sep. 2024Publicerad: 21 sep. 2024

Under tidigt 1970-tal upptäckte en ung man av ren tillfällighet 7000 år gammalt gravguld som blänkte i jorden, och grävde fram 27 guldföremål, sex kopparverktyg och tre andra föremål av flinta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den avancerade hantverksskickligheten med metallföremål och smycken tyder på en välutvecklad kultur och därmed skulle Varnafolkets civilisation kunna jämföras med den egyptiska, rapporterar Världens Historia.

Det här visste förstås inte den unge mannen om som hittade de glimmande metallbitarna i jorden. Hans upptäckt har till viss del möblerat om världshistoriens ordning. Fynden har spårats så långt som 7000 år tillbaka i regionen Varna i Bulgarien.

7000 år gammalt guldfynd

Fler efterforskningar ledde fram till en större gravplats. I en av gravarna gjordes fler guldfynd än vad man hittat i någon annan grav från samma period. Den begravda mannen uppskattas ha varit i 45-årsåldern och hade troligen en ledande roll inom Varnafolket, enligt Youtube.

11 guldringar hade placerats ut runt han huvud och många andra guldsmycken och guldobjekt hede fått följa med ner i graven.

Något som hittills aldrig skådats: Ett guldfodral för mannens genitala delar.

En av Varnafolkets gravplatser
Den här graven var rena skattkistan. En grav från Varnafolkets civilisation, som innehåller mer guld än någon annan grav hittills från den här tidsperioden. (Foto: Gabriele Burchielli/Wikicommons)
ANNONS

En avancerad kultur

ANNONS

I de 325 gravar som hittills grävts upp, ligger de flesta kvinnor på sidan i fosterställning medan männen är utsträckta på rygg, vilket är underligt.

Sammantaget har 22 500 objekt hittats i dessa gravar, varav 3000 är tillverkade av guld till en total vikt på sex kilo. Vissa av gravarna visade sig enklare än andra vilket tyder på att människorna levde i någon form av hierarki, eller klassindelning.

Varnamänniskorna hade det eftertraktade guldmyntet och knöt viktiga handelskontakter, vilket hade stor betydelse för utvecklingen av deras kultur och samhälle vid svarta havets kust. 

Avgörande upptäckt

Professorn Hristo Smolenov gjorde en banbrytande upptäckt om Varnakulturens guld som, enligt honom, kan kopplas till gamla Egyptens mätningssystem – kungligt aln.

Han föreslår att samma räknesystem ligger till grund för pyramiderna såväl som Varnafilkets guldsmycken när det handlar om proportioner.

Han menar alltså att pyramiderna byggts enligt samma matematiska principer som Varnakulturens smycken och att egyptierna kan ha inspirerats av dessa.

Man har sammantaget funnit 22 500 saker i Varnafolkets gravar, varav 3000 är tillverkade av guld. (Foro: Gabriele Burchielli/Wikicommons)
ANNONS

Varför försvann Varnakulturen?

En teori är att Varnafolket tvingades lämna sina byar på grund av klimatförändringar när vädret blev betydligt varmare. Vart de försvann vet man inte, men en annan teori är att krigare utifrån jagade bort eller dödade dem.

Man räknar med att vattnet i Svarta havet steg 7,5 meter jämfört med för 6000 år sedan. Det här skulle ha skett för ungefär 4000 år sedan.

En hypotetisk förklaring kan ju också vara att genetisk isolering bidragit till att Varnamänniskan försvann, vilket hände neandertalarna, enligt Dagens PS.

De en gång bebodda byarna ligger nu under vatten.

Läs också:

Stegosaurus-skelett sålt för rekordsumma

Forskare avslöjar: Därför dog neandertalarna

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS