News55

United States – en ikon går i graven

United States
Nu verkar sagan vara över för den gamla atlantkrossaren USS United States. Nu hägrar en framtid på havets botten som världens största artificiella rev. (Foto: WikiCommons)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 07 sep. 2024

Efter decennier av kamp skrivs snart det sista kapitlet i historien om den gamla atlantkrossaren United States.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det fanns en tid då vattnet mellan den gamla världen och den nya korsades endast och bäst med båt. Det var en tid då resan var en del av upplevelsen och då vistelsen ombord på Atlantens vackra fartyg var en försmak av vad man trodde skulle komma.

Kampen om passagerarna blev allt mer prestigeladdat. Med fart och flärd som vapen i kampen blev fartygen allt lyxigare och allt snabbare.

Och snabbast av dem alla blev den mäktiga United States.

Ända sedan 1990-talet har hon legat vid kaj i Philadelpiha i väntan på en ljus framtid. Som tyvärr aldrig verkar komma. (Foto: Austin Murphy)

Fartyget som för evigt tog Atlantens blå band som det snabbaste fartyget någonsin har sedan mitten av 1990-talet legat dockat vid en pir i Philadelphia på USA:s östkust.

Ända sedan hon togs ur trafik har den ideella organisationen SSS United States Conservancy kämpat för att hitta en väg att bevara henne till framtiden.

Kampen har växlat mellan hopp och förtvivlan men nu verkar det alltså som att den för alltid är över.

Negativt domslut

ANNONS

Genom ett domslut i U.S. District Court, är föreningen tvungen att flytta fartyget från sin nuvarande plats senast 12 september. Och därför har nu det slutgiltiga beslutet tagits.

Fartyget har sålts till Okaloosa County i Florida för 90 miljoner dollar för att därefter bogseras ned till Florida och sänkas som världens största artificiella rev.

Till minne av fartygens gärning på haven kommer det också att byggas en museum på land invid hennes sänkningsplats, där hela hennes historia ska berättas och hennes minne bevaras.

En ikon kommer med detta att gå i graven.

Läs mer här om projektets framtid

Läs mer här om fartygets historia. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS