News55

Uran – en bisarr rysk mega-suv

Uran - rysk mega-suv
Eftersom motorn som bygget började kring, var mega-stor, fick hela bilen anta samma dimensioner. (Foto: Facebook/@carmunnityio)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Det finns stora bilar, och så finns det riktigt stora bilar. Ryska monster-suven Uran är en ur den senare kategorien.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som så mycket annat från Ryssland så är det tyst. Ska du hitta nyheter från annat än militär marknadsföring får du leta. Som om det vore farligt att dela med sig.

När det började viskas om att det byggts en suv i Ryssland som saknade motstycke, väcktes nyfikenheten självklart. Och när ryktet dessutom viskade att den skulle vara av en grotesk storlek blev inte nyfikenheten mindre.

Ryktet visade sig innehålla sanning. Och bakom sanningen låg en man vid namn Gennady Hainov. En rysk bildesigner som skapat något alldeles extra.

Grunden till bilen, som han gett det minst sagt utmanande namnet Uran, är drivkällan.

En 120-graders V6:a är inget du springer på varje dag.
Tagen från ett ryskt pansarfordon, så var motorn av det större och ballare slaget. (Foto: Facebook/@carmunnityio)

Chainov hade hittat en 16 liters V6-diesel från ett gamamalt pansarfordon. En bjässe på 300 hästkrafter och med ett vridmoment som kunde dra omkull en skyskrapa.

Bilen blev stor

Med storleken på maskinen som bas började han designa en bil. Och eftersom motorn var gigantisk, så fick bilen också anta ganska så gigantiska proportioner.

ANNONS
Minst sagt voluminöst ombord
Inredningen sägs vara hämtad från ett skrotat privat-jet. Notera också bredden på bilen samt reglagen i instrumentpanelen. (Foto: Facebook/@carmunnityio)

Det hela utvecklade sig så småningom till en suv med dimensioner som en pansarvagn men med en design som gjorde den mer smakfull än vad dess data kan förespegla dig.

ANNONS

Svårt med fakta

Hur byggprocessen sedan gick till och hur lång tid det egentligen tog, är svårt att få grepp om. Men en dag så stod den klar på Gennady Hainovs garageuppfart. En best. Ett monster. En bil som åt mopedbilar till frukost.

Uran är verkligen ett monster på parkeringsplatsen.
Den kanske inte är högst i klassen men garanterat bredast. Och har dessutom största hjulen på den här sidan ekvatorn. (Foto: Facebook/@carmunnityio)

Bilen är till stora delar ett hop-plock från andra fordon där olika militära fordon fått släppa till delar för bland annat framdrivning och chassie.

Karossen är framknådad av glasfiber och inredningen lär delvis vara plockad från ett privat-jet.

Vad som sedan har hänt med denna best till bil är okänt. Men känt är att den skulle göra succé på vilken bilutställning som helst i hela världen.

ANNONS

Läs gärna mer om detta synnerligen udda bilbygge här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS