News55

Världens värsta fängelsen

Alcatraz
Det finns några fängelsen som mer än andra har stått för grym förvaring av sina fångar. Välkända Alcatraz är bara ett av dem. (Foto: WIkiCommons/)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 03 juli 2024Publicerad: 03 juli 2024

Det finns även grader i helvetet. Och bland världens alla fängelsen finns det några som är värre än andra. Här är tre av de allra värsta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Straff har varet ett av människans favoritredskap när det gäller att få andra att göra som man vill. Att hota med hugg och slag, eller inlösning, har alltid varit en effektiv metod att påkalla lydnad.

Ibland har dessa två kombinerats. Så den instängde också har misshandlats för at riktigt begripa hur han ska bete sig.

Här är tre av världens värsta platser där straff och inlåsning kombinerades på de mest hemska sätten

Fängelset Côn so’n i Vietnam

Europeiska kolonisatörer har varit riktigt drivna när det gäller att skapa “ordning” i de kolonier som de lade under sig under 17- och 1800-talet.

Lag och ordning innebar ofta fängelser som slutstation där fängelsen ofta var en slutstation där människans värde som individ i stort sett var noll.

Ett helvete på jorden
Om väggar kunde tala, skulle dessa hus inte ha några roliga historer att delge, (Foto: WikiCommons)

Det Vietnamesiska fängelset Côn so’n öppnade 1861 av landets franska kolonisatörer och utvecklades under åren till ett rent helvete för de som hamnade där.

ANNONS

Den fruktansvärda verksamheten fick fortsätta ända till den avslöjades av en amerikansk kongressdelegation som besökte ön unde Vietnamkriget 1970.

ANNONS

Massiv vanvprd

Synen de möttes av var vedervärdig med fångar med avhuggna fingrar och tår, öppna skallfrakturer och stora sår.

Efter Vietnamkrigets slut stängdes slutligen fängelset. Världen hade blivit en ond plats fattigare.

Alcatraz – USA:s säkraste fångplats

Det var en plats som var hemsk på många sätt – framför allt mentalt, berättar fångarna som satt på USA:s mest beryktade fängelse Alcatraz.

Alcatraz - kanske världens mest kända fängelse
Mitt i San Fransisco Bay ligger Alcatraz – det fängelse som sades vara omöjligt att rymma från (Foto: WikiComons/Dietmar Rabich)
ANNONS

Läget på en ö mitt i San Fransisco-bukten gjorde fängelset till i stort sett rymningssäkert. Ett antal försök att komma ifrån ön har dock gjorts där det mest “framgångsrika” gjorde att fängelset i förlängningen stängdes. Om de tre överlevde är dock fortfarande okänt.

Men det mest psykande av allt var att ljudet, ljuset och röster från San Fransisco väl hördes över till ön, vilket gjorde det psykiska förhållandet på ön, ännu mer utmanande frö det dagliga livet.

Djävulsön – fängelset som dödade tusentals

1852 öppnade Frankrike ett fängelse på Djävulsön utanför Franska Guyana – ett fängelse som snabbt fick ett rykte om sig att både vara hårt och svårt drabbat av sjukdomar

Inte et fängelse men väl en straffkoloni
När de franska fängelsena var överfyllda startades en straffkoloni där både sjukdomar och våld härjade fritt. (Foto: WIkiCommons/Cayambe)

Fängelset kom inte bara att användas av dömda fångar från de franska kolonierna i närområdet. Även fångar från “hemlandet” Frankrike skeppades över till Djävulsön för att avtjäna sitt straff.

Av de över 80 000 fångar som tillbringade sina dagar på Djävulsön var den knappt hälften som kunde återvända till hemlandet. Resten dog av sjukdomar som malaria, tyfus och dysenteri. 

ANNONS

Fängelset och förhållandet på detsamma blev känt när den franska författaren Henri Charrière skrev boken Papillon som handlar om hans upplevelser på ön.

Fängelset fortsatte dock att bedriva sin verksamhet ända fram till 1952 då det lades ned.

Läs om fler vedervärdiga fängelsen här.

Hur rum på fängelse och känn på livet som bov. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS