News55

Vilda västern-äventyr: Hon blev kär i Wild Bill Hickock

Fotografi av Calamity Jane. Året är okänt.
Fotografi av Calamity Jane. Året är okänt. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Det finns flera oklarheter kring hennes liv, kvinnan som klädde sig i manskläder och jobbade för Buffalo Bill. Hon spottade inte heller i glaset.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Martha Jane Cannary föddes troligen 1856, fast hon själv har sagt att det var den 1 maj 1852 (eller ibland 1848). Det var i alla fall i Princeton, Missouri, i USA. Hennes barndom förblir tämligen okänd bortsett från att familjen var luspank och ständigt på jakt efter pengar. 

Pappan var hälare och småkriminell, och mamman var ständigt på obestånd och prostituerade sig emellanåt. Ett kringflackande liv därtill och knappt någon skolgång var omständigheter som fått vem som helst att duka under. Martha Jane var och förblev en överlevare. Hon lärde sig också att läsa så småningom.

Kringflackande liv och båda föräldrarna döda

1896 flyttade familjen till Virginia City, Montana. Anledning okänd, men drömmen om guld kan vara sannolik förklaring. Under den fem månader långa färden med häst och vagn begav sig Jane ofta ut på jaktturer till häst.

Under resan blev modern sjuk och dog i lunginflammation och den tragiska händelsen lämnade djupa spår. När familjen slutligen anlände i Virginia City hade Martha Jane blivit en duktig ryttare och kände sig lika bekväm till häst som till fots. Hon påverkades starkt av livet i väst. Familjen, Martha Jane, syskonen och fadern kom dock inte att stanna i Virginia city utan fortsatte till Salt Lake City i Utah.

Fadern fick ett riktigt jobb – han tog anställning inom jordbruk och hann bara jobba i ett år innan han också gick hädan. Tillvaron med tre yngre syskon som plötsligt tillföll Martha Janes lott blev tung. Möjligheterna att hitta en försörjning var minimala i Salt Lake, så Martha Jane samlade ihop syskonskaran och drog vidare till Piedmont, Wyoming där hon drog sig fram på ströjobb, dag som natt.

ANNONS

Hon tog en manlig roll för att överleva

Trots ett hårt liv med slitsamma ströjobb som kantades med prostitution förblev Martha Jane stark och drivande. I en hård mansvärld såg hon möjligheten i att själv ta på sig rollen som man för att kunna dra sig fram. I 20-årsåldern utsågs hon till spanare åt General Armstrong och involverades i flera militära uppdrag och konflikter med indianer.

ANNONS

Calamity Jane, eller “Olycks-Jane” blev ett smeknamn som hon fick efter ett antal stridigheter i militära förband och det namnet bar hon livet ut. Hon blev en lokal legend, delvis för att siouxindianerna inte gick till angrepp mot henne — hon blev den enda vita personen som fredades.

Legenden målade upp henne som en stark och modig kvinna på en tid när det var otänkbart för kvinnor att strida i arméer och hantera vapen.

Det finns många berättelser om Calamity Jane. Hon var själv en historieberättare men kanske inte lika duglig sanningssägare, varken muntligen eller skriftligen.

Calamity Jane deltog i strider och korståg
Calamity Jane deltog i strider och korståg i militära förband under General Armstrong. År okänt. (Foto: Screendump Youtube)

Slog sig ner i guldgrävarstad

På 1870-talet flyttade Calamity Jane västerut och bosatte sig i guldgrävarstaden Deadwood, Dakota — ett namn med ödesdiger laddning och en plats känd för utbredd laglöshet.

Hon påstod ha hittat sitt livs kärlek i Wild Bill Hickock, skarpskytt åt nordstaternas general Jim Lanes styrkor i Kansas under inbördeskriget.

Wild Bill Hickock var trolovad med en annan kvinna och relationen med Calamity Jane blev flyktig.

ANNONS

Hon har beskrivits som en jobbig person, men också som orädd och driftig med ett hjärta på rätt plats. När en smittkoppsepidemi drabbade Deadwood 1878, och pöbeln vägrade att befatta sig med de insjuknade tog hon sig an deras skötsel.

Efter den händelsen blev hennes goda egenskaper ett vanligare signum när man skulle beskriva henne.

Wild Bill Hickock blev skjuten

Wild Bill Hickock blev skjuten 1876. Calamity Jane stannade i Deadwood under en tid efter hans död, men förde därefter ett kringflackande liv. Under 1880-talet träffade hon Clinton Burke, en man som hon enligt egen utsago, gifte sig med, men senare skildes ifrån.

Det finns många myter om barn till Calamity Jane. Påståenden om att hon fått barn med Wild Bill Hickock har aldrig gått att bevisa. Eventuellt fick hon vid något tillfälle en son som dog vid födseln.

Wild Bill Hickock
Wild Bill Hickock har beskrivits som Calamity Janes kärlek. Året när fotot var taget är okänt. (Foto: Screendump från Youtube)

Ligger begravd med sitt livs kärlek

I slutet av sitt liv reste Calamity Jane runt med Buffalo Bill Wild West Show, och visade upp sina färdigheter i prickskytte och ritt. Vid det laget var hon rejält nedgången av alkoholmissbruk och sparkades från cirkusen runt 1902.

ANNONS

Därefter återvände hon till Deadwood och tog in på hotell Terry där hon somnade in den 1 augusti 1903 efter en tids sjukdom.

På Calamity Janes egen önskan begravdes hon intill Wild Bill Hickock – “The only man I’ve ever loved”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS