Det har snart gått fyra decennier sedan Tjernobylkatastrofen inträffade den 26 april 1986 då en kärnreaktor exploderade i Ukraina och radioaktiv strålning spreds. Här är historien om hundarna som blev kvar.
Mest läst i kategorin
Trots att människor tvingades att evakuera området efter kärnkraftskatastrofen, lever djur fortfarande kvar i den radioaktiva zonen.
En grupp vildhundar har blivit ett intressant och viktigt forskningsområde. Vad kan dessa hundar berätta om hur djur anpassar sig till strålning? Det bedrivs många olika studier av liknande karaktär.
Hundar överlevde i en radioaktiv värld
Efter evakueringen av Tjernobyl har djurlivet fortsatt att frodas i området. Forskare har studerat djur i området under decennier med särskilt fokus på vildhundarna som lever i den radioaktiva zonen.
Dessa hundar, som tros vara ättlingar till hundarna som övergavs vid katastrofen har genomgått anmärkningsvärda förändringar.
De lever i en miljö med hög radioaktivitet och forskare har börjat upptäcka genetiska förändringar som kan ha orsakats av strålningen.
Senaste nytt
Genetiska förändringar hos Tjernobyl-hundarna
I en ny studie där 302 vildhundar i Tjernobyl undersöktes har forskare upptäckt stora genetiska skillnader jämfört med hundar som lever längre bort från kärnkraftverket.
Forskare från University of South Carolina och National Human Genome Research Institute har registrerat DNA-förändringar hos dessa hundar.
Deras mål är att ta reda på om förändringarna beror på anpassning till de höga nivåerna strålning eller om andra faktorer spelar in, exempelvis inavel.
Forskningens utmaningar och framtida insikter
Att undersöka genetiska förändringar är en komplex process. Strålningens effekter på DNA är svåra att urskilja från andra miljöfaktorer och forskarna måste ta hänsyn till flera variabler. Den nya studien ger intressanta inblickar i djurs anpassningsförmåga till extrema förhållanden.
Tjernobyl har blivit ett naturligt laboratorium för vetenskaplig forskning kring livets överlevnadsförmåga i svåra förhållanden.
Hundarna är bara en del av ekosystemet som forskare intresserar sig för. Gnagare, fåglar och andra djurs anpassning till den farliga miljön undersöks också.
Framtiden för djuren i Tjernobyl
Det är förvånansvärt att de vilda hundarna lever kvar i det radioaktiva området. Frågan som uppstår är i fall strålningen skapat en extra robusthet som gör att de mår bra, kanske rent av bättre. Alltför fientlig omgivning borde annars ha drivit dem på flykt.
Forskningen kommer förhoppningsvis att kunna kan ge oss värdefull information om naturens förmåga att anpassa sig till förändrade och ogästvänliga förhållanden.
Genom att studera dessa djurs DNA hoppas forskarna få nya insikter om hur livets processer fungerar och huruvida eventuella förändringar som uppstår kan vara positiva eller tvärtom.
Läs också:
Hundarna i Tjernobyls skugga förbluffar forskare. Dagens PS
Så jämförs hanteringen av Coronautbrottet med Tjernobyl. News 55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55