News55

Adoption räddar gatuhundar i Turkiet

Herrelös hund
En av Turkiets många hemlösa hundar som snart inte kan ströva omkring i frihet utan tvärtom hotas av avlivning. (Foto: Anton Pree/Wiki Commons)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 01 okt. 2024Publicerad: 01 okt. 2024

Turkiet vill ha bort gatuhundarna och har drivit igenom en kontroversiell lag. Det har utlöst en adoptionsboom där hotade gatuhundar får en ny chans.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dali och Deezi har spenderat år i ett härbärge i Turkiet. Nu får de fått nya liv genom adoption, som ökar i Turkiet efter nya lagen som innebär att gatorna ska rensas från gatuhundar.

Men flera av de hotade hundarna får nu en chans till ett bättre liv tack vare frivilliga och djurrättsorganisationer, rapporterar Independent.

Turkiet uppges ha fyra miljoner herrelösa hundar varav många lever i flock, precis som vargar. Och de ylar på nätterna för att markera territorium och varna för faror, vilket News 55 har skrivit om tidigare.

Den nya lagen om gatuhundar

Bakgrunden till adoptionsvågen är den nya lagen som antogs av det turkiska parlamentet i juli. Lagen, som syftar till att minska antalet vilda hundar på gatorna, kräver att landets fyra miljoner herrelösa hundar samlas in och placeras på härbärgen till år 2028.

Hundar som anses aggressiva eller sjuka ska enligt lagen avlivas. Beslutet har mött stark kritik från djurrättsaktivister och djurälskare, som varnar för en massaker på de redan utsatta hundarna.

Djurrättsaktivister menar att lagen försätter hundar i högst osäkert läge, medan regeringen anser att den är nödvändig för att få kontroll över den eskalerande situationen.

De flesta hundar är ofarliga, men de kan bära på smitta. Sjukdomar kan vara ett problem eftersom hundar smittas av olika åkommor som eventuellt kan överföras till människor.

ANNONS
Herrelös hund
Herrelös hund någonstans i Turkiet. (Foto: Zeynel Cebeci/Wiki Commons)
ANNONS

Flera hundar redo att adopteras

Nilgul Sayar, en djurrättsaktivist som driver ett härbärge för gatuhundar nära Istanbul, har sett en markant ökning av efterfrågan på adoptioner av hundar sedan lagen trädde i kraft.

“Vi har 20-25 hundar redo att resa”, berättar hon för Independent, och hoppas kunna skicka ännu fler till nya hem utomlands.

Att förbereda en hund för adoption till EU tar dock tid och kräver pengar – processen kan ta upp till fyra månader och kosta omkring 1 000 euro.

Dali och Deezi är lyckligt lottade

Trots den ökande efterfrågan kvarstår utmaningen att hitta hem till alla hundar. Dali och Deezi som bodde fyra år på Sayars härbärge hade tur.

Dali, som förlorade ett ben efter en olycka som valp, väntar nu på adoption till ett fosterhem i Nederländerna.

ANNONS

Deezi, nio år gammal, har redan anpassat sig till sitt nya hem i Haarlem, där hon lever ett lugnt och stillsamt liv.

Stort engagemang för hundar

Den nya lagen har mött stort motstånd i Turkiet. Tusentals människor har protesterat och många företag och organisationer har försökt att hitta alternativa lösningar.

Vissa företag har adopterat herrelösa hundar till sina kontor, och ett hotell vid kusten har byggt ett hundpensionat för att introducera hundar för turister. Veterinärer erbjuder gratis vaccinationer till de som adopterar djur från gatorna.

Caroline Dieleman, Deezi’s nya ägare, är en av många som berörts av den nya lagen. Efter att ha förlorat en av sina hundar i juni beslutade hon att rädda Deezi.

“Det här var en liten sak jag kunde göra… Det är bara en hund, men en är bättre än ingen,” säger hon till Independent.

Läs också:

Turkiet: Hemlösa hundar ska bort: “Blodig lag

ANNONS

Därför skäller och ylar gatuhundar

Hund i Frankrike smittad med apkoppor – forskare oroade

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS