En forskargrupp från University of Michigan håller på att utveckla ett AI-verktyg som ska kunna skilja på hundskall utifrån sinnestillstånd; lekfullhet, aggression eller rädsla.
Mest läst i kategorin
Forskarna vid University of Michigan samlar in så mycket data som möjligt om hundars olika typer av skall, ålder, ras och kön. För att AI ska tolka rätt måste man lära upp systemet och för det krävs mängder och åter mängder av data. Man hoppas visserligen kunna bygga vidare på mänskliga språkmodeller.
Använder mänskliga språkmodeller
Studien fann att AI-modeller som ursprungligen tränats på mänskligt tal kan användas som utgångspunkt för att tränas in att tolka djurens kommunikation.
“Det finns så mycket vi ännu inte vet om djuren som delar denna värld med oss. Framsteg inom AI kan användas för att revolutionera vår förståelse av djurens sätt att kommunicera med varandra, och våra resultat tyder på att vi kanske inte behöver börja om från början”, berättar Rada Mihalcea för New York Post.
Hon är chef för UM:s AI-laboratorium och är en av deltagarna i studien
74 olika hundskall studeras av AI
Forskargruppen studerar olika skall från 74 hundar i olika sammanhang. Problemet i dag är att det fortfarande inte finns tillräcklig mängd data för AI:s inlärning.
AI:s analysmodeller kan lära sig att koda otroligt komplexa mönster av mänskligt språk och tal. Forskarna hoppas på att kunna utnyttja denna förmåga till att urskilja och tolka hundskall.
Syfte med studien
Förhoppningen är att denna forskning ska kunna förbättra människans förståelse och tolkning av hundars kommunikation.
Dels kan det förbättra relationen till hundar, dels kan hundar i framtiden bli en bättre hjälp för människan inom fler områden.
Missa inte: Golden retriever – drogernas fiende News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.