News55

Därför skäller och ylar gatuhundar

Gatuhundar in Prayagraj, Indien
Gatuhundar in Prayagraj, Indien. (Foto: TT/AP/Rajesh Kumar Singh)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

Det är vanligt att gatuhundar skäller och ylar på natten och det är faktiskt avgörande för deras kommunikation och överlevnad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gatuhundars nattliga ylanden handlar inte bara om nöd eller plåga utan det är ett viktigt sätt för dem att kommunicera, det skriver Times of India.

Beteenendet att yla och skälla hjälper gatuhundar att knyta band med varandra, be andra hundar om hjälp eller att försvara sitt territorium. Det hjälper dem att interagera med sin omgivning och med andra hundar.

Det är dock inte bara gatuhundar som kommunicerar på det här sättet, det är även vanligt bland de hundar vi har som husdjur.

Etablerar sin dominans

Gatuhundar skäller på natten som ett sätt att hävda sin närvaro, beteendet är ett sätt att etablera dominans och försvara sitt territorium och varna sin flock för eventuella hot eller intrång.

Att skälla och yla kan också vara ett sätt att uppmärksamma andra hundar på att de kan behöva hjälp i bråk med andra hundar.

Gatuhundar ylar och skäller ofta för att signalera till sina flockmedlemmar och leda dem tillbaka hem till säkerhet om de råkar komma för långt bort.

Knyter sociala band

ANNONS

Precis som när människor skapar kontakt genom att prata, skäller och ylar hundar för att främja sociala band, det hjälper dem också att samordna sig under territoriella dispyter.

Gatuhundar har förstärkta instinkter som gör att de är extra känsliga för ljud i sin miljö, ljud som sirener, en bil som tutar eller fyrverkerier kan därför göra att de börjar skälla.

Att skälla och yla kan också vara ett svar på fysisk smärta, oro eller för att signalera att någonting är ovanligt i hundens miljö, exempelvis ett ljud de hört, det skriver Times of India.

Det här vet vi om hundars drömmar

Det är inte mycket vi säkert kan veta om hundars drömmar, men det finns tillräckligt med vetenskapliga bevis för att de drömmer olika typer av drömmar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS