News55

Det vanliga misstaget med hundens matskål

En hund äter ur sina matskålar. Hur ofta tvättar du din hunds matskålar?
Hur ofta tvättar du din hunds matskålar? (Foto: Leif R Jansson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 sep. 2024Publicerad: 03 sep. 2024

Att inte rengöra din hunds matskål efter varje användning kan innebära “betydande hälsorisker” både för dig och för din hund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Något som hundägare ofta förbiser är att regelbundet rengöra sina hundars matskålar, det skriver Mirror.

Salmonella och listeria

Enligt en studie från 2022, gjord av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA, rengör 22 procent av hundägarna sin hunds matskål en gång i veckan och 18 procent diskar den inte alls eller gör det bara var tredje månad.

Studien betonade att husdjur och husdjursägare utsätts för ”betydande hälsorisker” när matskålar inte rengörs eftersom det skapar en grogrund för skadliga bakterier som salmonella och listeria. 

Salmonella och listeria kan orsaka symtom som diarré, feber, magkramper och illamående hos människor. 

Hos gravida kvinnor, barn, vuxna över 65 år och personer med försvagat immunförsvar kan symtomen vara allvarligare.

ANNONS

Diska varje gång

Sean McCormack är chefsveterinär på tails.com och han uppmanar hundägare att diska sin hunds matskålar varje gång de har använts.

ANNONS

“Precis som vi inte skulle äta flera gånger från samma tallrik med matrester som blivit över bör inte heller våra husdjur göra det. Matrester kan leda till bakterietillväxt över tid, och vissa av dessa bakterier är potentiellt skadliga, inte bara till våra husdjur men också oss själva”, säger han till Mirror.

“Våra husdjur tenderar inte heller att ha den bästa munhygienen, om vi inte borstar deras tänder dagligen, så att låta mat- och vattenskålar gå dagar utan att tvättas kan ge några ganska obehagliga och ohygieniska ytor för dem att äta och dricka från”, fortsätter Sean McCormack till Mirror.

Diskmedel och borste

För att vara på den säkra sidan råder han husdjursägare att rengöra matskålar och matskopor varje dag och han föreslår att de tvättas med varmt tvålvatten och en diskborste.

“Det är förmodligen en bra idé att separera husdjurs diskredskap från våra egna, igen på grund av risken för korskontaminering av bakterier som våra husdjur kan klara av bra men kan orsaka sjukdom hos människor”, säger han till Mirror.

Han betonar att det här är extra viktigt i hushåll med äldre, små barn och personer som är immunsupprimerade eller gravida.

Det räddar livet på dig själv och hunden

En reflex kan vara skillnaden mellan liv och död för både dig själv och hunden när höstmörkret nu sänker sig alltmer över landet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS