Är det verkligen så att en långsam ögonblinkning bryter isen med katten? Forskare har i alla fall kommit fram till att vi kan “prata” med våra missar. Kolla här!
Mest läst i kategorin
Tidningen Fast company skrev nyligen om en studie där forskare undersökte kommunikation mellan människor och katter genom ögonkontakt.
Då mår katten bra
När katten är till freds smalnar dess ögon omedvetet och den spinner vanligtvis samtidigt, eftersom den känner sig avslappnad och trivs med sin tillvaro. Hos människor är det ju precis tvärtom – när vi smalnar av ögonen kan det betyda förakt och ilska.
När ögonen smalnar är det alltså annorlunda. Det är dessa “ögonstunder” som vi kan kalla långsam blinkning. Ögonen hamnar i ett läge av välbehag följt av en längre blinkning med helt stängda ögonlock.
Senaste nytt
Forskarnas experiment
Forskare genomförde två experiment som publicerats i Nature. I det första experimentet som omfattade 21 katter undersöktes hur de skulle reagera på en långsam blinkning.
I det andra experimentet som omfattade 24 katter undersökte forskarna om djuren skulle bli mer intresserade av att närma sig en främmande person vid långsam ögonblinkning.
Det blev resultatet
Forskarna fann i det första experimentet att katter var mer mottagliga på att deras ägare blinkade långsamt när de själva gjorde det.
I det andra experimentet, när missarna presenterades för en främling (forskaren), visade det sig mer sannolikt att de ville söka kontakt efter ett långsamt blinkutbyte än när när forskaren visade ett neutralt ansiktsuttryck.
“Vi upptäckte att långsamma blinkande samspel verkar vara en positiv upplevelse för katter, vilket kan vara ett tecken på positiva känslor”, skrev forskarna.
Läs även: Kattägare rör vid katter på fel sätt – enligt studie News55
ANNONS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.