News55

Hunden blev räddningen för diabetes-sjuk

en kvinna har en hund i knät. Hunden hjälpte henne att komma över sin utmattningsdepression och nu hjälper den till att varna när hennes blodsocker är för lågt. Det är inte hunden och kvinnan på bilden som texten handlar om
En hund hjälpte henne att komma över sin utmattningsdepression och nu hjälper den till att varna när hennes blodsocker är för lågt. Det är inte hunden och kvinnan på bilden som texten handlar om. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 juli 2024Publicerad: 16 juli 2024

Det var hennes psykolog som föreslog att hon skulle skaffa hund när hon drabbats av utmattningsdepression och det var ett bra förslag på fler sätt än ett.

ANNONS
ANNONS

Veronica Ojanen drabbades av utbrändhet, eller utmattningsdepression år 2015. Hon minns att det kändes som att ramla ned i ett svart hål, det skriver Hemmets Journal.

Hon sjukskrevs och hennes psykolog föreslog att hon, som haft hund tidigare, skulle skaffa en igen.

“Han tänkte att en hund skulle hjälpa mig att komma ut. Då kunde jag knappt ta mig ur sängen”, förklarar Veronica Ojanen för Hemmets Journal.

Gjorde stor skillnad

Hon hittade hunden Rambo på Blocket och berättar att hennes psykiska mående förändrades markant efter att hon skaffat honom.

Rambo gjorde verkligen skillnad för henne eftersom han gav henne något annat att fokusera på.

“Jag kom ut i skog och mark tack vare honom. Jag kände livet återvända. Att en liten hund kan vara en sådan hjälp. Det trodde jag aldrig. Men Rambo gjorde att jag fick livsgnistan tillbaka”, säger Veronica Ojanen till Hemmets Journal.

ANNONS

Diabeteshund

ANNONS

Hon har haft typ 1-diabetes i många år och hade hört talas om diabeteshundar och att man själv kan utbilda en sådan hund.

Hon vände sig till Svenska Brukshundklubben som hon såg att Myndigheten för delaktighet hade avtal med.

Rambo klarade det mentalitetstest som krävdes för att kunna påbörja utbildningen och Veronica Ojanen hittade en instruktör som tog sig an dem.

“Det gick väldigt snabbt att lära in diabetesbiten, alltså hur Rambo ska larma att mina värden är för låga. Det som tog tid för honom var att lära sig att sitta still och slappna av”, säger hon till Hemmets Journal.

En perfekt hund

Efter cirka ett år klarade Rambo även lydnadsdelen i utbildningen, den är viktig för assistans-hundar måste kunna uppföra sig i alla situationer.

Som diabeteshund har han till uppgift att visa när hans mattes blodsocker är för lågt, det gör han genom att ta en liten skylt som hänger på hans halsband i munnen och buffa på matte.

Rambo har alltså hjälpt Veronica Ojanen med både utbrändhet och diabetes. Hon tycker att han är alldeles perfekt och säger att hon inte hade kunnat få en bättre hund, det skriver Hemmets Journal.

ANNONS

Forskning: Hundar gör oss friskare

Hundar verkar göra oss friskare än vi skulle vara utan dem. Det finns mängder av studier som visar på fysiska och psykiska fördelar med att ha husdjur.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS