Hundrasen American Bully XL är på grund av aggressivitet förbjuden i Storbritannien, men en del av de förbjudna hundarna adopteras till Finland.
Mest läst i kategorin
Hundrasen American Bully XL är en blandning av pitbullterrier och bulldog, de brukar kallas kamphundar, men det finns de som tycker att det är missvisande då de i dag mer används som sällskapshundar, det skriver Svenska Yle.
Hundrasen American Bully finns i olika storlekar. American Bully Pocket har en mankhöjd på 37-42 cm. American Bully Standard och American Bully Classic har en mankhöjd på 43 -51 cm.
Den största varianten, American Bully XL, har en mankhöjd över 51 cm. Det är kraftfulla och starka hundar som har robusta huvuden och muskulösa kroppar.
Dödade av hundar
Den brittiska regeringen har lagt till American Bully XL-hundar till listan över förbjudna farliga och ägande av American Bully XL-hundar är begränsat enligt brittiska Dangerous Dogs Act 1991.
Det är nu olagligt att ha dessa hundar i hela Storbritannien då den här typen av hund varit “‘oproportionerligt involverad’ i dödsfall som registrerats sedan år 2021”, skriver BBC.
Enligt brittiska Office for National Statistics var det 16 dödsfall på grund av hundattacker i Storbritannien under de första nio månaderna 2023, under hela 2022 var det sex sådana dödsfall.
Antalet hundattacker delas inte upp efter typ av hund i statistiken, men rasen American Bully XL har i flera kända fall i Storbritannien dödat sina egna ägare.
Senaste nytt
Adopteras till Finland
Det finns ingen statistik över hur många av de här hundarna som varje år adopteras till Finland från England eller andra länder.
Sedan de förbjöds i England har dock finländare adopterat American Bully XL-hundar därifrån, det har Svenska Yle fått reda på med hjälp av Americanbully-föreningen i Finland.
I Finland är dessutom så kallade kamphundar överrepresenterade bland hundar som behöver ett nytt hem.
Ville rädda hundarna
Två personer som valt att adoptera en American Bully XL från Storbritannien säger båda att de är förtjusta i rasen och att de ville rädda hundarna från avlivning.
De är båda medvetna om riskerna med dessa hundar och tar de dödliga hundattacker som skett på allvar.
Enligt de två hundägarna har deras American Bully XL-hundar inte visat på några problem med aggression.
Ökar i Sverige
I Sverige har antalet American Bylly XL-hundar ökat från 150 stycken år 2015 till drygt 6 000 i dag, det framgår av Jordbruksverkets hundregister.
Enligt Americanbully-föreningen i Finland är trenden ungefär densamma i Finland, skriver Svenska Yle.
Forskare: Därför går en hund till attack
Att en hund går till attack beror inte nödvändigtvis på att djuret är aggressivt. Det menar en docent i evolutionär ekologi som ger en annan förklaring. I artikeln får du också tips på hur du ska agera i händelse av en attack.