News55

Genombrott: Kastrera hunden med vaccin

En veterinärundersöker en hund. Nu går det att kastrera hunden utan kirurgi, metoden har lanserats i Chile, men förväntas spridas till fler länder
Nu går det att kastrera hunden utan kirurgi, metoden har lanserats i Chile, men förväntas spridas till fler länder. (Foto: Mats Andersson/TT).
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 okt. 2024Publicerad: 23 okt. 2024

I Chile har forskare utvecklat ett sätt att kastrera hundar utan kirurgi, kastreringen är dessutom reversibel och kan återkallas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Leonardo Saenz, veterinär och professor vid Universidad de Chile, är en av dem som varit med och utvecklat en ny, reversibel metod för kastrering av hundar, det rapporterar Reuters.

Han säger att kastreringen fungerar genom att blockera det hormon som ansvarar för reproduktionen. Det handlar om en form av immunkastrering som görs med ett vaccin kallat Egalitte.

“Om vi ​​har (det hormonet) blockerat, frisätter vi inte gonadotropin och frisätter därför inte sexuella hormoner och djuret är i ett kastrerat tillstånd”, säger Leonardo Saenz till reuters.

Vaccinet kan användas till både tikar och hanhundar och det kostar cirka 50 000 chilenska pesos, cirka 554 kronor.

Kastrationsvaccinet måste ordineras av en veterinär, som först måste utvärdera hunden för att säkerställa att behandlingen är lämplig för den.

Eftersom en vaccinering är mindre komplicerad och invasiv än kirurgi menar Leonardo Saenz att vaccinet kan bidra till att fler hundar kastreras.

Vaccinet Egalitte har lanserats i Chile och tidningen Härliga Hund skriver att det har patenterats i 40 länder, bland annat USA, Argentina och Brasilien, samt i EU, så det förväntas spridas till fler länder.

Tipsen som förlänger livet för din hund

Vill du att din fyrbenta bästa vän ska må bra och leva länge? Här är de bästa tipsen från veterinären för att hålla din hund frisk och glad.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS