News55

Golden retriever – drogernas fiende

droger
Golden retrievern Goose är knarksmugglarnas värsta fiende vid den mexikanska gränsen till USA. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 juli 2024Publicerad: 15 juli 2024

Han heter Goose, är en golden retriever och har en hyperkänslig nos för att sniffa upp droger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Goose är den mest pålitliga hunden mot drogsmugglare vid den mexikanska gränsen och särskilt smugglare och handlare av fentanyl bör tänka både en och två gånger om det är värt risken att försöka langa över sina fördärvliga varor till USA.

Goose opererar vid San Diegos gränsövergång och har en förmåga att sniffa upp illegala droger, berättar Reuters och konstaterar att omkring 10 000 människor dagligen passerar gränsövergången.

Nu är Goose inte ensam om att stoppa drogsmugglare vid Mexikos gräns till USA. Golden retrievern är en av 536 hundar som tränats för att upptäcka droger, vapen, ammunition, pengar och gömda passagerare vid USA:s landgränsövergångar, flygplatser och hamnar, uppger Reuters.

Hyllar Goose och de andra knarkhundarna

“De är som biosensorer. Det är verkligen den bästa tekniken som finns”, säger Michael Gould, en av grundarna av New York-polisens hundenhet, till nyhetsbyrån.

När det gäller droger hjälper hundarna tulltjänstemännen att hitta – utöver fentanyl – marijuana, kokain, heroin, metamfetamin och ecstasy.

Med hjälp av tuggleksaker som luktar narkotika lär sig hundarna att spåra knark.

Förutom golden retriever har den amerikanska tullen assistans av schäfer labrador retriever, holländska herdar och korthåriga vorsteh.

ANNONS

Läs även: Ska du skaffa hund? Undvik denna ras som nybörjare News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS