News55

Wow – det visste du inte om din katt

En kattunge visar magen. Lär dig tolka din katt bättre, om katter lägger sig på rygg och visar magen är de glada och avslappnade, men det betyder exempelvis inte att de vill att du ska klappa dem på magen
Lär dig tolka din katt bättre, om katter lägger sig på rygg och visar magen är de glada och avslappnade, men det betyder exempelvis inte att de vill att du ska klappa dem på magen. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 aug. 2024Publicerad: 10 aug. 2024

En beteendevetare berättar om nyckeln till att förstå vad katter tänker och hemligheten ligger inte i de över 60 olika ljud som en katt kan göra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Daniel Warren Cummings är beteendevetare vid Cats Protection, som är Storbritanniens största välfärdsorganisation för katter.

Enligt honom finns nyckeln till att förstå katter inte i deras läten utan i deras kroppsspråk, det skriver BBC Country File.

Hjälper dig att förstå din katt

Att lära dig förstå din katts kroppsspråk är inte bara jättekul, det kan också ge dig viktiga ledtrådar om när den känner sig rädd, orolig eller har ont.

Katter har inte utvecklats för att ha många ansiktsmuskler, så de har inte så uttrycksfulla ansikten.

“Katter är bättre byggda för långdistanskommunikation och är mycket beroende av dofter för att lämna och hämta information. Men att titta på deras kroppsspråk kan också berätta en hel del om hur de mår, och att förstå grunderna är ett bra sätt för att förbättra vänskapsbandet med ditt husdjur”, säger Daniel Warren Cummings till BBC Country File. 

ANNONS

En glad och nöjd katt

En viktig kroppssignal som visar att katten mår bra och är glad är att den håller sin svans upprätt, ibland med en liten böj på svansspetsen.

ANNONS
En svart katt håller svansen upprätt med böjd svanstipp.
Om din katt håller sin svans så här samtidigt som den går emot dig visar den att den är glad att se dig. (Foto: Picabay)

En nöjd katt går med raka, avslappnade ben och håller ryggen platt, men den kan kröka sig lite när katten gnider sig mot dina ben eller mot möbler.

Glada, nöjda katter har mer formen av en fyrkant medan nervösa katter sänker sig närmare golvet och mer får formen av en rektangel.

Du kan få en smäll

“Katter rullar också över på rygg om de är glada och avslappnade, kanske visar de sina magar. Det här är ett stort tecken på förtroende, men inte nödvändigtvis en inbjudan till att klappa dem på magen”, säger Daniel Warren Cummings till BBC Country File. 

Han tillägger att om du inte är säker på att din katt tycker om att bli klappad på magen är det bäst att du undviker magområdet eftersom du riskerar att katten slår till dig om den inte gillar det.

En rädd och nervös katt

En ängslig katt hukar sig vanligtvis nära marken, den rektangulära kroppspositionen, medan den letar efter ett gömställe. 

ANNONS

Öronen hålls platt bakåt när de är extremt stressade, och ju mer stressad katten är, desto mer ökar det utrymme du kan se mellan öronen när de flyttas åt sidan och bakåt. 

“En katt som känner sig hotad kan kröka ryggen för att få sig att se mer skrämmande ut, och svansen kommer att vara i en stel upprätt position. Mycket rädda katter kommer sannolikt fräsa eller slå med tassen så det är viktigt att ge dem utrymme, försök ta bort det som stör dem och se till att de har ett säkert gömställe att dra sig tillbaka till”, säger Daniel Warren Cummings till BBC Country File. 

Spinner inte alltid av lycka

Att en katt spinner är inte alltid ett tecken på lycka. Katter spinner visserligen när de är glada, men det är bara sant om deras kroppsspråk också är avslappnat. 

De kan också spinna i stressiga situationer, som när de är hos veterinären eller när de har ont. 

Daniel Warren Cummings menar att det är därför det är viktigt att titta på din katts kroppsspråk, eftersom det är en bättre indikator på hur den mår.

Kattägare rör vid katter på fel sätt – enligt studie

En omfattande studie från Kanada har avslöjat att många erfarna kattägare ofta missbedömer hur katter vill bli behandlade och klappade.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS