Både barn och husdjur kan bli sjuka av hormonläkemedel som används av vuxna och sedan 2019 har Läkemedelsverket fått rapporter om 31 drabbade djur, främst hundar och katter.
Mest läst i kategorin
Läkemedelsverket informerar nu om att hormonläkemedel som tas via huden kan ge både djur och människor biverkningar om de kommer i kontakt med användaren, det skriver Dagens Nyheter.
De rapporter om djur som påverkats av hormonläkemedel som Läkemedelsverket tagit del av handlar om spray, salvor och gel som människor har använt och som sedan har påverkat deras husdjur, det skriver SVT.
Det finns bland rapporterna exempel på kastrerade honkatter som visar på löpbeteende och handjur som får stora spenar och små testiklar, samt djur som får pälsavfall.
Fick inga pungkulor
I Sörmland har nu flera fall med djur som påverkats av sina ägares hormonläkemedel uppmärksammats.
Både Sörmlands länsstyrelse och SVT Sörmland har haft kontakt med veterinärer som det senaste året har kunnat konstatera flera fall, så det kan finnas ett stort mörkertal.
“I de fallen vi haft är det östrogenspray som djurägare använt på insidan av armar. Man håller i djuren och de blir behandlade fast de inte ska, säger Camilla Thunström Backman till SVT.
Hon är legitimerad djursjukskötare och klinikchef på Evidensia i Nyköping.
“Vi hade ett fall i dag och två för bara en kort tid sen. Två hundar och en katt, säger Camilla Thunström Backman till SVT.
Hunden Snut i Trosa utvecklade dibröst, men fick inte sina pungkulor, och tappade päls på mage och hals.
Hans matte, Kristina Hillman, som tidigare behandlade sina klimakteriebesvär med hormonspray tycker att det är horribelt att information om det här saknas till de patienter som ska använda de här preparaten.
Senaste nytt
Påverkar även barn
Även barn kan påverkas av hormonläkemedel, det finns sedan 2019 nio rapporter hos Läkemedelsverket om svenska fall med barn som genom närstående kommit i kontakt med hormonbehandlingar.
Hos barn handlar biverkningarna främst om tecken på för tidig pubertet, akne, ökad kroppsbehåring och förändringar av de yttre könsorganen hos både flickor och pojkar.
Det finns även rapporter om ökad tillväxt och skelettmognad.
Utreder drabbade barn
Vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus utreder och behandlar läkarna varje år ett fåtal barn med misstänkta hormonstörningar.
Nyligen utreddes där ett spädbarn för tidiga pubertetstecken som visade sig bero på testosteron från en vuxen persons hormonbehandling.
“En vuxen har sprayat eller smörjt in sig med gel på till exempel en arm, och sedan kanske burit på eller delat säng med barnet eller husdjuret. Substansen tas sedan upp genom huden hos barnet eller djuret. Det är ganska ovanligt, men känt att det händer”, säger Susanne Lindahl, enhetschef vid Läkemedelsverket, till DN.
Kan oftast vändas
Om förändringarna upptäcks tidigt går det i de flesta fall att vända dem, både hos djur och hos människor genom att byta hormonläkemedlet mot tabletter eller sluta med det.
“Men det kan vara farligt. Det finns beskrivet med allvarliga sjukdomar som följd”, säger Camilla Thunström Backman till SVT.
Enligt Ola Nilsson, professor i barnendokrinologi vid Karolinska institutet och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, brukar symtomen delvis gå tillbaka när barnets exponering för hormonet upphör.
“En del symtom kan bli kvar. Det beror på hur länge barnet har utsatts för hormonet, och i vilken omfattning. Handlar det bara om några få månader är det ingen större risk för långsiktiga konsekvenser. Tidig könshormonexposition innebär dock en viss risk för att den egna puberteten startar tidigare”, säger han till DN.
Även hos drabbade djur går symtomen oftast tillbaka. När Snuts matte fick hormontableter i stället för spray minskade hans bröst och i dag är han nästan helt återställd.
Olika risk med olika hormonpreparat
Världens största och mest omfattande studie av de hormonpreparat som i dag skrivs ut till kvinnor med klimakteriebesvär har gjorts vid Uppsala Universitet.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.