News55

Hundar får i sig adhd-medicin – blir galna

Adhd-medicin
Det är viktigt för hundägare att se till att mediciner inte ligger inom räckhåll för hunden, speciellt adhd-medicin. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 18 sep. 2024

Veterinärer varnar för en växande trend med hundar som oavsiktligt får i sig adhd-mediciner – ofta med allvarliga konsekvenser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet fall där hundar av misstag fått i sig adhd-mediciner ökar kraftigt, särskilt i storstadsområden. Det beror bland annat på hundars naturliga benägenhet att äta det mesta de hittar, i kombination med att mediciner ibland hanteras oförsiktigt i hemmet.

Veterinärer uppmanar nu hundägare att vara extra vaksamma och att förvara läkemedel på säkrare sätt.

Adhd-mediciner är amfetamin

Adhd-mediciner innehåller ofta substanser som liknar amfetamin, utvecklade för att hjälpa människor med koncentrationssvårigheter. När hundar får i sig dessa kan effekterna bli livsfarliga.

Hjärtklappning, skakningar, rastlöshet, kräkningar och hallucinationer är symptom som kan uppstå, vilket kräver omedelbar veterinärvård.

Veterinären Lina Ruda på Blå Stjärnan i Göteborg förklarar att just ADHD-mediciner kan vara särskilt farliga.

“Dessa aktiva ämnen är starka och påverkar nervsystemet på ett sätt som hundar inte kan hantera,” berättar hon.

Hon berättar vidare att det inte är ovanligt att de får i sig mediciner som tappats på golvet eller av misstag lämnats framme.

ANNONS
Ett grundläggande beteende är hundars naturliga sätt att utforska saker med munnen
Ett grundläggande beteende är hundars naturliga sätt att utforska saker med munnen. De dras till starka lukter och smaker och är inte så nogräknade med vad de får i sig. (Foto: Pexels).
ANNONS

Utforskar naturligt med munnen

Ett grundläggande problem är hundars naturliga beteende att utforska saker med munnen. De dras till starka lukter och smaker. Mediciner är inget undantag.

De kan vara snabba i att få tag i små föremål såsom tabletter, speciellt om de faller på golvet och glufsa i sig dessa.

“Vi ser ofta att hundar tuggar på saker som deras ägare aldrig skulle tro var intressanta,” berättar Lina Ruda för bloggen Dog News.

“Det kan vara allt från choklad till medicinburkar. Deras instinkt är att utforska med munnen, vilket gör dem extra sårbara.”

Undvik katastrof – tänk på detta

Vissa ämnen är speciellt skadliga för hundar. De vanligaste sommarblommorna är ett exempel. Nu är det kanske inte vanligt att hundar tuggar på blommor, men det är bra att vara medven. Man kan aldrig vara helt säker på något.

ANNONS

Mat som vi tycker är god, liksom vissa sötsaker, kan vara livsfarliga för hundar och choklad är rena giftet, vilket Dagens PS skrivit om.

Så här kan du skydda din hund mot skadliga mediciner i hemmet:

  • Förvara mediciner säkert: Läkemedel bör alltid förvaras utom räckhåll för hundar, såsom låsta skåp eller en stängda lådor.
  • Var uppmärksam på tabletter som tappats på golvet: Plocka omedelbart upp dem. Hundar är ofta snabbare än du tror.
  • Lär hunden att inte plocka upp föremål från golvet: Genom träning kan hundar lära sig att inte äta saker som de hittar på golvet eller marken, men det krävs tålamod att träna bort ett naturligt beteende.
Mat som vi tycker är god, liksom vissa sötsaker, kan vara livsfarliga.
Mat som vi tycker är god, liksom vissa sötsaker, kan vara livsfarliga för hundar och choklad är rena giftet. (Foto: pexels)

När olyckan är framme – vad gör du?

Om en hund misstänks ha fått i sig ADHD-medicin eller annan farlig substans, bör du kontakta veterinär eller djursjukhus om råd.

Har hunden ätit något dåligt så är det bäst om du kan få den att kräkas innan det sprids vidare i kroppen. Kontakta en veterinär för att få hjälp.

Dvärgspetsen Foppa betedde sig konstigt en morgon. Hon gjorde samma cirkelrörelse med huvudet om och om igen och var allmänt speedad.

ANNONS

Malin, Foppas matte, tog henne till ett djursjukhus och ett kissprov visade höga halter amfetamin på grund av att hon av misstag fått i sig adhd-medicin.

Efter några timmar i dropp kom Foppa slutligen hem, återställd och betydligt lugnare. Reaktionen visar att adhd-medicin har starka effekter på hundar, rapporterar Sveriges Radio.

Avslutningsvis

Hundar har en naturlig benägenhet att äta det mesta som verkar intressant, och när det gäller mediciner kan det få allvarliga konsekvenser.

Genom att vara försiktig och uppmärksam kan du undvika onödiga situationer för både ditt husdjur och dig själv.

Läs också:

Vanliga sommarblommor som är giftiga för din hund

Skydda ditt husdjur från julens faror

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS