News55

Hundar kommunicerar mer med varandra än vi tror

Tre hundar framför en dator och en hund som blinkar.
I en studie fick hundar titta på film på andra hundar som bland annat blinkade. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 feb. 2025Publicerad: 24 feb. 2025

En ny italiensk studie visar att hundar har en mycket mer utvecklad och förfinad kommunikation än vi människor kanske tror.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Hundar är väldigt bra på att läsa av människors kroppsspråk, nu visar en ny studie att de kanske också byter mycket mer information med varandra än vi tror, det skriver Illustrerad vetenskap.

Studien är gjord av etologer vid Università degli studi di Parma i Italien och den visar att hundar inte nöjer sig med att skälla och vifta på svansen när de kommunicerar med varandra, de tycks även använda en mer subtil typ av kommunikation.

Blinkar omedvetet

När vi människor pratar med varandra anpassar sig våra hjärnor omedvetet när vi blinkar, det görs för att underlätta kommunikationen.

Våra blinkningar följer en naturlig rytm som överensstämmer med samtalet och det stärker banden med personer i vår närhet.

Det finns redan forskning som visar att tamhundar tenderar att blinka mer när de är med andra hundar, de verkar även blinka för att hålla sams, vilket även vi människor gör när spänningar ökar.

Hundar tenderar även att gäspa och göra lekfulla miner som svar när andra hundar gör så, vilket tyder på att de använder ansiktsmimik för att kommunicera.

“Tanken att enskilda hundar kan synkronisera med varandra på ett så subtilt och knappt märkbart sätt väcker fascinerande frågor om hur de kommunicerar. De kanske är mer i samklang med varandra än vi insett”, säger Martina Francesconi till Science.

ANNONS

Hon är etolog vid universitetet i Pisa och har inte varit involverad i studien.

ANNONS

Hundar fick se filmer

De italienska forskarna ville ta reda på om det fungerar likadant för hundar och i en studie visade de filmer för 54 hundar och mätte deras mimik och hjärtrytm när de tittade på filmerna.

Filmerna som de 54 hundarna fick se visade andra hundar som antigen blinkade, slickade sig om nosen eller satt stilla.

Forskarna fann att när hundarna tittade på andra hundar som blinkade, blinkade de 16 procent oftare.

Chiara Canori, en evolutionsbiolog vid universitetet i Parma, menar att ökningen av hundarnas blinkningar starkt antyder att de troligtvis härmar blinkningarna.

Men det innebär inte att de gör det medvetet.

Enligt Daniel Mills, veterinär beteendevetare vid University of Lincoln, som inte varit inblandad i studien, är hundarna förmodligen, precis som vi människor, omedvetna om den reaktionen.

ANNONS

Forskarna tror inte att hundarna blinkar för att kommunicera utan för att signalera att de är trygga och avslappnade.

“Att blinka kan till exempel vara ett sätt att signalera ‘Jag är avslappnad, och det kan du också vara'”, säger Martina Francesconi till Science.

Och även om blinkningarna sker reflexmässigt tyder de på att hundar har utvecklats för att använda blinkningarna på ett meningsfullt sätt.

Svårt förstå djurs kommunikation

Hundarna slickade sig dock inte om nosen när de såg en annan hund göra det, att slicka sig om nosen signalerar för en hund iver eller frustration.

Det tenderade dock att få dem att visa sina ögonvitor mer, vilket de enligt Daniel Mills gör när de observerar någonting som överraskar dem,

Han säger att studien visar på hur komplex och svår djurs kommunikation kan vara att förstå.

“Människor säger ofta, ‘Åh, den här signalen betyder att min hund känner det här’, eller, ‘Den signalen är ett tecken på stress’. Det jag gillar med det här arbetet är att det lär oss att vara mycket mer försiktiga med den här typen av svepande generaliseringar och kanske bara sakta ned och titta på våra hundar mycket mer för att förstå dem”, säger han till Science.

ANNONS

Hundar kommunicerar med sina nosar och rumpor

Hundars sätt att kommunicera skiljer sig avsevärt från vårt eget, och ett av de mest tydliga exemplen är när de nosar på varandras rumpor. Även om detta beteende kan verka underligt för oss, fyller det en viktig funktion för hundar och är en central funktion i deras samspel.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS